Ime i odnos prema susjedima ključni za EU

Dobrosusjedski odnosi Makedonije sa Grčkom i Bugarskom postali su uvjet za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) sredinom 2013.

Skoplje već u prva tri meseca iduće godine treba pokazati napredak u rješavanju otvorenog spora sa Grčkom o imenu Makedonije. Sa Bugarskom se očekuje napredak u razgovorima za postizanje Dogovora o dobrosusjedstvu i prijateljstvu.

Osim ovih procesa, Makedonija treba da nastavi sa reformama u pravosuđu, zaštiti ljudskih prava i sigurnosti. Evropska komisija će na proljeće napraviti izvještaj o napretku, a Vijeće ministra vanjskih poslova ponovo će razmatrati određivanje datuma za početak pregovora, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Kompromisno ime

„U okviru izvještaja bit će data ocjena i o dobrosusjedskim odnosima kao političkom kriteriju. Izvještaj će dati ocjenu i o napretku po pitanju imena, koje se rješava u okviru Ujednijenih naroda. Evropska unija nam daje okvir gdje bismo, u toku procesa pregovora, trebalo da riješimo pitanja koja nikad nisu bila laka i za koje je prihvatljivije da budu riješena kad već imamo proces sa Unijom“, kaže Teuta Arifi, vicepremijerka za eurointegracije.

Novinar Vasko Popetrevski, koji je objavio da je specijalni medijator UN-a Mathew Nimic, u razgovorima zvaničnog Skoplja i Atine, predložio kompromisno ime – Sjeverna Republika Makedonija, očekuje intenzivnu diplomatsku aktivnost u narednim mjesecima, koja bi se odvijala i iza scene.

„Nimic će formalno imati glavnu ulogu, već se najavulje njegov brzi dolazak u region. On će tražiti stavove vlada u vezi sa njegovim prijedlogom. Evropska unija će se, zato što je uložila svoj kredibilitet, u ovom planu za Makedoniju, sigurno aktivno uključiti. A ako stvari krenu u pravom smjeru, možemo očekivati i nezainteresirane Amerikance da se ponovo vrate na scenu“, rekao je Popetrevski.

Zajednički praznici

Bugarski ministar vanjskih poslova traži da se u Makedoniji okonča, kako kaže, antibugarska kampanja. Njegov makedonski kolega odgovorio je da je ta država šampion u dobrim odnosima sa susjedima, kao i da je već razgovarao sa bugarskim ministrom.

„Ono što je realno, jeste da smo imali komunikaciju i oni su pokazali proaktivni stav u prihvatanju naših inicijativa. Preuzeli smo obaveze da će se sastati radne grupe i da ćemo raditi na inicijativi“, kaže Nikola Popovski, makedonski ministar vanjskih poslova.

Bugarska traži da sa Makedonijom zajednički obilježava neke istorijske događaje ili ličnosti.

Za praznik Ilinden, jedan od od simbola makedonske države, Bugarska traži zajedničko slavlje Skoplja i Sofije. Istorijski likovi kao Goce Delčev i Jane Sandanski za Bugarsku su dio i njene istorije. Ova pitanja, osim ostalih, za dvije zemlje ostaju  do daljnjeg bez zajedničkog odgovora.

Izvor: Al Jazeera