Premijer FBiH traži smjenu osam ministara

Nikšić se nada da će Budimir što prije reagirati na njegov zahtjev (Al Jazeera)

Premijer bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, upoznao je predsjednika ovog entiteta, Živka Budimira, sa inicijativom za smjenu osam ministara njegovog kabineta.

U skladu sa novom parlamentarnom većinom, Nikšić traži da se dužnosti razriješe ministri iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

Budimir, koji bi se trebao saglasiti sa smjenom, između ostalog, dvojice članova stranke iz koje dolazi, HSP-a, kazao je da će se izjasniti o zahtjevu kada ga dobije službeno, poštom.

I Nikšić i Budimir se slažu da sve treba biti po  Ustavu i zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Kada ga zaprimim, ja ću ga razmotriti  – sve će biti u skladu s Ustavom i zakonom, interesima građana FBiH”, rekao je Budimir.

Nikšić je kazao kako očekuje da će predsjednik FBiH reagirati “što je moguće brže u skladu s Ustavom i zakonom o smjeni ministara, kako bismo u periodu koji je pred nama išli na popunu Vlade”.

Stav SDA

Nikšić je osmoricu ministara telefonom obavijestio o ideji s kojom je došao pred predsjednika Federacije BiH.
O njihovoj smjeni, predsjedniku entiteta ne trebaju mišljenja dvojice potpredsjednika.

Suprotno je kada se imenuju novi ministri, očekuje se iz reda Saveza za bolju budućnost  (SBB), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), HDZ-a 1990, možda i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kako se mijenja više od 50 posto kabineta, iz SDA traže od predsjednika FBiH da smijeni entitetskog premijera Nikšića, te ponavljaju političku frazu da sve treba biti prema federalnom Ustavu i zakonu.

Adil Osmanović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica iz reda SDA, kaže da prije svega, “premijer Nikšić treba vratiti mandat u Predstavnički dom FBiH. Za njegov izbor su glasali ovi poslanici, treba vidjeti da li ima podršku ili ne.”

Izvor: Al Jazeera