Marović mijenja Đukanovića na čelu DPS-a

Svetozar Marović, Filip Vujanović i Milo Đukanović (EPA)

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović izjavio je da će preuzeti upravljanje tom strankom, nakon što je njen lider Milo Ðukanović ponovo postao crnogorski premijer. 

Marović je, gostujući u emisiji “U centar” na Televiziji Crne Gore, rekao da je Ðukanović o tome upoznao Glavni odbor i Predsjedništvo DPS-a. 

“S obzirom na čitav niz novih obaveza koje sada Ðukanovića čekaju kao predsjednika Vlade, u ovim posebnim specifičnim uslovima, postojaće potreba neke dnevne koordinacije u partiji i u tom periodu njegovog odsustva, tu funkcije koordinacije kao prvog čovjeka u partiji bi trebalo da radim ja”, kazao je Marović. 

Put izazova

Upitan očekuje li da to pitanje ubrzo bude i formalno riješeno, on je naveo da se to već desilo činjenicom informisanja i prihvatanja te okolnosti.

Ðukanović je 4. decembra, sedmi put, izabran za predsjednika Vlade Crne Gore

Za Đukanovića su glasala 44 poslanika vladajuće koalicije Evropska Crna Gora, kao i šest poslanika partija manjinskih naroda, dok je protiv bilo 26 poslanika opozicionih stranaka – Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pozitivne Crne Gore.

Đukanovićev kabinet ima četiri potpredsjednika i 14 ministara, od kojih je šest novih.

Đukanović je poručio da će Vlada biti posvećena pitanjima koja presudno opredjeljuju kvalitet života građana, navodeći da je pred Crnom Gorom put izazova, za koji će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim nivoima.

Nova Vlada će, najavio je on, preispitati sve privatizacione ugovore, zalagat će se za privremeno niže zarade funkcionera i više pažnje će posvetiti socijalnim problemima.

Poslanici opozicije smatraju da Đukanovićev kabinet neće imati kapaciteta da se bori protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Sedmi mandat

Ðukanović je u posljednje dvije decenije šest puta bio na čelu vlade Crne Gore a u tom periodu jednom je bio predsjednik te države.

Lider DPS-a do sada se dva puta povlačio sa funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dvije godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu poziciju.

Novu Vladu Crne Gore formirali su DPS, Socijaldemokratska partija (SDP), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i dvije albanske nacionalne stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije