Kredit Kuvajta za beogradski Prokop

Izgradnja željezničke stanice Centar u Beogradu, poznatije kao Prokop, biće nastavljena na proljeće. To je omogućio kredit koji je Srbija dobila, po povoljnim uslovima, iz Kuvajtskog fonda za razvoj.

No, ni sa ovom investicijom neće biti kraj ulaganjima. Radovi su uveliko ušli u  četvrtu deceniju izgradnje.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, beogradski „Skadar na Bojani“ dobio je novog finansijera. Prije Arapa, stanicu Beograd Centar pokušala su sagraditi mnoga strana i lokalna građevinska preduzeća, ali novca nikada nije bilo dovoljno. Sada je 25 miliona eura za kraj radova obezbijeđeno iz kuvajtskog kredita.

Abdulwahab Al-Bader, direktor Fonda za arapski razvoj kazuje: „Srbija ima reputaciju. Ima historiju i sve preduslove da se sa njom dobro sarađuje. Svakako da ona ne može da se ostavi sama da se suočava sa teškoćama i problemima i zato smo veoma sretni što smo jedna od zemalja koja će sarađivati sa Srbijom.“

Obnova saradnje

Srbija će 25 miliona eura vraćati 18 godina, a prvu ratu platit će za četiri godine. Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je ovo obnova saradnje između dvije zemlje.

„Interes Srbije je da obnovi prijateljske odnose sa arapskim zemljama. To su naši dugogodišnji prijatelji. Postoji jedan čitav već izgrađen sistem veza i odnosa koji je bio u prošlosti i zato ćemo posebnu pažnju posvetiti razvoju naših odnosa sa Kuvajtom“, naglasio je on.

Da bi stanica Prokop bila u potpunosti funkcionalna potrebno je još 80 miliona eura, kažu u Željeznicama Srbije, a tog novca trenutno nema.

Stanica Beograd centar nalazi se na koridoru 10 i povezuje zemlje Zapadne Evrope sa Bliskim istokom. Prolaznog je tipa i omogućava brz prolazak vozova i putnika.  Prokop ima dio za brzu izmjenu stranih i domaćih lokomotiva, a ispod nje se nalazi tunel za budući metro.

„Stanica Beograd centar sagrađena je do polovine. Gradila su je uglavnom domaća preduzeća. Posle 2000. godine raspisivano je nekoliko tendera, a za 35 godina gradnje, stanica je jedino priključena na sistem Beovoza“, javio je Kostić.

Ukoliko se Prokop jednog dana završi, prostor na kojoj se danas nalazi glavna željeznička stanica  može se osloboditi. To zemljište se kasnije može staviti  u najam stranim investitorima, što je bio i prvobitni cilj gradnje Prokopa. 

Izvor: Al Jazeera