Hrvatska: Blokirana 72.654 poslovna subjekta

U blokadi su bile i 35.103 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost (AP)

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od skoro šest milijardi eura krajem oktobra bila su blokirana 72.654 poslovna subjekta, kao i 242.192 građana, čiji je ukupni dug iznosio preko dvije milijarde eura, objavila je Financijska agencija (Fina).

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata bila je krajem oktobra ove godine niža 0,1 posto u odnosu na stanje krajem septembra.

Istodobno su dugovanja građana bila za 82 miliona eura viša, pokazuju podaci objavljeni na internet stranicama Fine.

Od ukupnog broja poslovnih subjekata blokiranih krajem oktobra, nešto više od polovice, odnosno 37.551, pravne su osobe koje zapošljavaju ukupno 38.418 radnika, a na njih se odnosi 81,7 posto iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje na kraju oktobra, što je skoro pet milijardi eura.

Dominira dugotrajna blokada

U blokadi su bile i 35.103 fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), s ukupno 22.648 zaposlenih, a iznos njihovih dugovanja je preko milijardu eura.

Podaci Fine pokazuju da kod poslovnih subjekata i dalje dominiraju oni u dugotrajnoj blokadi, no broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje u oktobru je u odnosu na septembar smanjen.

Broj poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi iznosio je krajem oktobra 56.359, ili 1,7 posto manje nego u septembru, dok su njihove ukupne obveze istodobno bile 0,1 posto niže i iznosile su blizu pet milijardi eura.

Iz Fine pritom navode kako kod poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, dužoj od godine dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, kakvih je 36,3 posto, ili 20.448, a njihove nepodmirene obaveze iznose preko milijardu eura.

Firme bez zaposlenih

Kod pravnih osoba najmanji je iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje u trajanju do 30 dana, od 61 milion eura, a najveći kod pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi, dužoj od 360 dana, i iznosi skoro četiri milijarde eura.

U ukupnom broju pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi dominiraju firme bez zaposlenih – takvih je krajem oktobra bilo 22.193, ili 77,1 posto ukupnog broja, a njihov je ukupni dug iznosio 2,3 milijarde eura.

Na fizičke osobe koja obavljaju registriranu djelatnost u blokadi duže od jedne godine odnosi se 78,6 posto.

Najmanji je iznos prijavljenih dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje fizičkih osoba u trajanju od 31 do 60 dana, koji iznosi 7,6 miliona eura, a najveći kod onih u blokadi neprekidna trajanja više od 360 dana – oko milijardu eura.

Kod fizičkih osoba koje su dugotrajno blokirane njih 61,9 posto, ili 17.082, nema niti jednog zaposlenog radnika, a njihov ukupan dug iznosi oko 500 miliona eura.

Izvor: Agencije