EU podijeljena oko datuma za Srbiju

Neke članice EU-a smatraju da još uvijek nije postignut dovoljan napredak u primjeni dijaloga Beograda i Prištine (AFP)

Članice Evropske unije (EU) podijelile su se, uoči samog početka sastanka Ministarskog vijeća, koji će biti održan u ponedjeljak poslije podne u Briselu, po pitanju da li Srbiji uopće treba odrediti datum početka pregovora, pa i uslovni, rečeno je novinarima iz izvora bliskog kiparskom predsjedavanju Vijećem, prenosi Tanjug.

Dačić: Nikad bliži datumu

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da očekuje da prijedlog zaključaka ministara vanjskih poslova EU-a predvidi da će u martu biti donijeta odluka da u junu počnu pregovori sa Srbijom o članstvu u Uniji.

On je istakao da se iz prijedloga zaključaka može vidjeti da Srbija nikada nije bila bliža datumu pregovora, a samim tim i EU.

Premijer je novinarima u Beogradu rekao da se u Briselu u ponedjeljak razgovora o napretku Srbije na nivou ministara vanjskih poslova i da očekuje da će biti jasno naglašeno kakvi su stavovi o tome kakva je situacija danas u Srbiji.

On je kazao da je svemu tome doprinijelo i provođenje potpisanog sporazuma o integriranom upravljanju administranivnim prelazima (IBM).

“Da to nismo uradili, govorili bismo o 2014. ili o 2015. godini. Ne kažem da ne može drugačije, samo treba dobro razmisliti pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci”, rekao je Dačić.

U prijedlogu zaključaka u koje je beogradska agencija imala uvid piše da postoje izgledi da pregovori sa Srbijom o pridruživanju budu otvoreni u junu, pošto prethodno Vijeće EU-a na proljeće 2013. godine procijeni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što je ključni uslov za otvaranje pregovora.

Međutim, kako je objasnio neimenovani diplomata, neke zemlje se oštro protive spominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, za određivanje datuma pregovora.

“Ni poslije tri sastanka na nivou ambasadora tokom prošle sedmice nismo postigli saglasnost o prijedlogu zaključaka u vezi sa Srbijom i Kosovom”, rekao je u ponedjeljak evropski diplomata na brifingu.

Iako na brifingu nije rečeno koje se zemlje protive nacrtu zaključaka, Tanjug saznaje da su protiv spominjanja datuma za pregovore Srbiji Njemačka, Velika Britanija i Holandija, koje smatraju da još uvijek nije postignut dovoljan napredak u primjeni dijaloga Beograda i Prištine.

Dobra volja

Sa druge strane, Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspješnog početka provođenja sporazuma o integriranim prelazima (IBM).

“Osim toga, postoji otpor pojedinih članica da se i Kosovu otvori mogućnost da u junu 2013. godine dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)”, poručeno je iz Brisela.

Dodjeljivanju SSP-a Kosovu protivi se pet članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova – Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka.

Diplomata je rekao da će ministri, koji će u ponedjeljak i u utorak raspravljati o pitanjima proširenja, pokušati nađi kompromisno rešenje.

“Moramo naći formulaciju koja će pružiti Srbiji i Kosovu evropsku perspektivu, a kojom će sve članice biti zadovoljne”, kazao je on i dodao da to neće biti lako, jer su ova pitanja “izrazito politička”.

Diplomata nije isključio mogućnost da se o Srbiji i Kosovu vanredno raspravlja i u ponedjeljak navečer, na nivou stalnih predstavnika članica, uoči konačne odluke koju ministri trebaju donijeti u utorak.

Izvor: Agencije