Bez problema na integriranim prelazima

Na administrativnim prelazima Jarinje i Merdare u ponedjeljak u osam sati počela je primjena sporazuma o integriranom upravljanju prelazima (IBM), koji su dogovorili Beograd i Priština.

Kako je sa prelaza Jarinje izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, prvi dan protiče bez ikakvih problema.

“Ovim integrisanim prelazima ukinuti su i dodatni kontrolni punktovi između Srbije i Kosova”, rekao je Subotić.

“Neki od policajaca koji rade na ovom integrisanom prelazu kažu da nema problema.”

Na Jarinje su u ponedjeljak ujutro stigli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, EULEX-a i Kosovske policijske službe (KPS), koji će, u prisustvu šefa pregovaračkog tima Srbije u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejana Pavićevića, početi realizaciju ovog sporazuma.

Punktovi na Jarinju, koji su ranije bili udaljeni tri kilometra, sada su skoro objedinjeni, jer su kontejneri u kojima su smješteni policajci i drugo osoblje postavljeni jedan uz drugi.

“Nemamo informacija o bilo kakvim incidentima u vezi s otvaranjem prelaza Jarinje. Vjerujemo da će se njegova primjena odvijati u skladu s utvrđenim odredbama”, rekao je glasnogovornik KPS-a Besim Hoti, pozivajući građane da shvate da je otvaranje prelaza u njihovom interesu.

IBM sporazum

-Kosovo i Srbija moraju uskladiti zakone sa propisima EU-a

-Što prije uspostaviti integrirane punktove na prelazima bez isticanja svojih simbola

-Jednako prisustvo službi obiju strana

-Jasno prenošenje  zakonskih odgovornosti i dužnosti

-Osnovati tripartitnu implementacionu grupu na čelu sa EU-om

-Sporazum ne pokriva prihode i poreze

On je napomenuo da će prelazi biti otvoreni 24 sata i da će u ovom trenutku na prelazu Jarinje biti više pripadnika KPS-a srpske nacionalnosti, dok će na prelazu Merdare patrole, kao i do sada, biti mješovite.

Sporna pitanja

Uz policiju, na prelazima će stalno biti predstavnici EULEX-a, čiji će zadatak biti da vrše nadzor i posredovanje u “spornim pitanjima”.

Vlada Srbije dala je garancije da će građanima na Jarinju za prelaz biti dovoljni lična karta i vozačka dozvola Srbije, dok će na Merdaru morati, kao i do sada, na uvid dostaviti kosovska dokumenta na kosovskoj strani, a dokumenta Srbije na srpskoj strani objedinjenog punkta.

Na prelazima nema oznaka, odnosno zastava Kosova i Srbije, izuzev upozoravajućeg znaka “stop”, koji je pomjeren i sa jedne i sa druge strane na dvadesetak metara od kontrolnog punkta.

Na prelazu Jarinje neće biti oznaka Kosova i Srbije. Neće se naplaćivati carina za robu koja se doprema na sjever, a roba koja je namijenjena potrošačima južno od Ibra bit će carinjena u carinskoj ispostavi u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.

Na prelazu Merdare roba namijenjena Kosovu bit će carinjena u Podujevu, dok će roba sa Kosova biti carinjena u Nišu.

Na prelazima Bela zemlja i Brnjak primjena sporazuma počet će do kraja godine.

Reakcije Beograda

Premijer Srbije Ivica Dačić rekoa je da je Vlada te zemlje pokazala potvrdila “da smo sposobni i da imamo smelosti i da se trudimo da što više možemo da doslovno zaštitimo naše nacionalne i državne interese i da zaštitimo mir na tom području”. 

Pregovore sa Prištinom o upravljanju prelazima i drugim spornim tačkama počeli su predstavnici tada vladajuće Demokratske stranke, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Taj period bio je obilježen protestima, barikadama i povremenim incidentima. Bivši pregovarač s Prištinom Borko Stefanović pozdravlja kontinuitet koji ima nova Vlada prema kosovskoj politici.
  
„Bez obzira što su naprednjaci govorili da će oboriti sve te sporazume, ja sam znao da oni to neće uraditi, što se pokazalo tačnim. Ono što je sigurno da oni imaju podršku nekih kredibilnih tzv. patriota i naravno da je sve to laž i neistina. Da smo mi uradili 20 posto implementacije, mi ne samo da ne bismo bili na vlasti, nego je pitanje šta bi bilo s nama u fizičkom smislu”, kaže on.

Kako podsjeća Grabež,  dogovor o integriranom upravljanju prelazima delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu  Nakon toga, Srbiji je bio otvoren put da, nekoliko dana kasnije, dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvori: Al Jazeera i agencije