Amnesty kritizira Republiku Srpsku

Amnesty je saopćio da su vlasti RS-a zabranile skup u Prijedoru bez ikakvog obrazloženja

Organizacija Amnesty International (AI) kritizirala je vlasti Republike Srpske (RS) zbog odluke da u ponedjeljak u Prijedoru zabrane skup povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Amnesty je saopćio da su vlasti Republike Srpske zabranile skup u Prijedoru bez ikakvog obrazloženja.

“Neprihvatljiva odluka da se zabrani miran marš posljednji je zabrinjavajući pokušaj vlasti da se ućutkaju glasovi neslaganja u Republici Srpskoj. Činjenica da policija nije dala nijedan validan razlog za zabranu mirnog marša čini ovo još zlokobnijim”, navela je u saopćenju Lejla Hadžimesić, predstavnica AI-ja za Balkan.

Kako podsjeća AI, marš u Prijedoru trebalo je da privuče pažnju na diskriminaciju i brojna kršenja ljudskih prava u tom bosanskom gradu.

Zabrana sjećanja na zločine

Marš je organizirao lokalni Komemorativni komitet, koji je apelirao na vlasti da istraže zloupotrebe vlasti i kršenja ljudskih prava u Prijedoru i okolini.

AI podsjeća da su gradske vlasti Prijedora u maju zabranile komemorativni skup povodom 20. godišnjice masovnih zločina nad nesrbima tokom konflikta u BiH.

“Građani Prijedora su navodno bili upozoravani da se suočavaju sa mogućnošću suočavanja sa sudskim tužbama ukoliko za opis zločina tokom rata budu koristili izraz – genocid”, navodi se u saopćenju organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Amnesty International ukazuje da su marševi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prethodnih godina u Prijedoru “održavani bez ikakvih problema”.

Izvor: Agencije