Pet pripadnika JSO-a pušteno iz pritvora

Trojica bivših pripadnika JSO-a služe zatvorske kazne za ubistvo bivšeg premijera Đinđića i druga krivična djela (Al Jazeera)

Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor petorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, izjavio je za Tanjug advokat Božo Prelević koji brani optuženog u tom postupku Veselina Lečića.

Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić ostaju u zatvoru u kojem izdržavaju višedecenijske kazne.

Da se brane sa slobode iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteni su tokom ove sedmice Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, dok je Veselin Lečić iz pritvora pušten uz jamstvo prije dva meseca, rekao je Lečićev advokat.

Glasnogovornica Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je da je sudsko vijeće odlučilo da se optuženima dozvoli odbrana sa slobode na predlog njihove odbrane i uz saglasnost prvog zamjenika tužioca za organizirani kriminal.

Petorica optuženih su u pritvoru proveli više od godinu dana, od oktobra prošle godine, kada im je na teret stavljeno krivično djelo za koje je zaprijećena kazna više od deset godina i zbog uznemirenja javnosti, objasnila je Kovačević.

Odbijen zahtjev za kućni pritvor

Prema njenim rečima, tužilac je najprije tražio da im se odredi kućni pritvor, ali je sudsko vijeće odlučilo samo da im izrekne zabranu napuštanja mjesta boravišta bez dozvole suda.

Ulemek, Jovanović i Maričić u zatvoru u Požarevcu služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih djela, među kojima je i ubistvo bivšeg premijera Srbije Zorana Ðinđića.

Sljedeće suđenje, na kojem bi trebalo početi saslušanje svejdoka, mahom političara i obavještajaca, zakazano je za 28. januar 2013. godine.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog djela oružane pobune.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i Ðinđića da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni dio JSO-a borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora Državne bezbjednosti Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi sigurnost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Izvor: Agencije