Sobranje: Amandmanima protiv boračkog zakona

Poslanici iz koalicione albanske partije u Parlamentu Makedonije pripremili su novu taktiku u političkoj borbi za sprečavanje usvajanja takozvanog zakona o braniocima – uložili su oko 15.000 amandmana.

Već puna tri mjeseca zakon o braniocima izvor je nesuglasica između koalicionih partnera u Vladi, iz Skoplja izvještava Ismail Sinani.

Makedonska partija VMRO-DPMNE ovim zakonom zahtijeva više socijalnih prava za pripadnike makedonskih sigurnosnih snaga tokom konflikta 2001. godine.

Tome se oštro protivi albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja traži ista prave za bivše pripadnike albanske Oslobodilačke narodne armije (ONA).

Prevodilačke muke

Prevodioci se već nekoliko sedmica muče s hiljadama stranica amandmana.

“Svi ovi dokumenti moraju biti prevedeni na albanski jezik, jer je tako predviđeno u Zakonu o jezicima”, izvještava Sinani.

Šef sektora za prevod u Sobranju Ismail Hamiti kaže da se prvi u put u karijeri susreće s ovako obimnim poslom.

“Osim 13 zaposlenih u prevodilačkom sektoru, angažirali smo i sve službenike albanske nacionalnosti u Parlamentu da prevode amandmane” kaže on.

Ograničenje Pravilnikom

Ovaj način djelovanja DUI-a prinudio je VMRO-DPMNE da traži rješenje u Pravilniku o radu.

“U saglasnosti s Pravilnikom, predlažem ograničenje u proceduralnim primjedbama. Tražim da se za govor javljaju samo članovi, predlagači, i to jedanput”, rekao je tokom skupštinskog izlaganja Vele Georgievski, poslanik VMRO-DPMNE.

Prijedlog poslanika Georgievskog, koji je usvojen, predviđa ograničenje govora na 10 minuta, s pravom na repliku od tri minute i kontrarepliku od jedne minute.

Ovo pravilo važi za Komisiju za rad i socijalnu politiku Parlamenta, gdje se razmatra prijedlog zakona. Ovu odluku poslanici albanske partije na vlasti ne smatraju opasnom za njihovu namjeru da blokiraju zakon.

Samo DUI u Parlamentu ima 15 poslanika. Ako se to pomnoži sa 14 minuta, koliko imaju pravo govoriti, to je 210 minuta.

Oko 15.000 amandmana pomnoženo sa 210 minuta iznosi 3.150.000 minuta. To je više od 2.000 dana, ili čak šest godina.

Dužina govora u Parlamentu nije jedini problem. Svih ovih oko 15.000 amandmana treba se isprintati za svih 123 poslanika.

Za sada niko ne zna gdje će u sali Parlamenta biti smješteno oko 1.845.000 dokumenata.

Izvor: Al Jazeera