Reakcije na Inzkov izvještaj o napretku BiH

Inzko pesimistično zaključuje da je obećavajući razvoj situacije sa početka godine zaustavljen

Bosna i Hercegovina je u posljednjih šest mjeseci učinila malo pomaka u pravcu euroatlantskih integracija, naveo je u svom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenim narodima (UN) visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovine Valentin Inzko.

Direktna osporavanja Dejtonskog sporazuma značajno su porasla, ocijenio je Inzko. Smatra kako je vodstvo Republike Srpske (RS) pojačalo šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja suštine Mirovnog sporazuma.

Izjave i radnje koje imaju za cilj smanjenje nadležnosti državnih organa, izazivaju duboke sumnje u pogledu privrženosti sadašnjeg vodstva RS-a najosnovnijim aspektima Daytona: suverentitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, naglasio je.

Inzko pesimistično zaključuje da je obećavajući razvoj situacije sa početka godine zaustavljen. On političkim partijama zamjera što su se upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima u zemlji.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a u utorak.

Bh. novinskoj agenciji Fena komentirao je izvještaj generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić.

On je kazao da je očekivao “da visoki predstavnik preciznije identificira nosioce i uzroke predstavljene situacije”.

‘Politička i privredna realnost’

“Inzko se trebao više osvrnuti na one koji derogiraju reforme postignute u pogledu oživotvorenja državnih institucija”, smatra Zukić.

Komentar na izvještaj Feni je dao i ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini  Donatus Kock.

“Njegov izvještaj odgovara političkoj i privrednoj realnosti u Bosni i Hercegovini”, istakao je austrijski diplomata.

Na izvještaj je reagirao i predsjednik RS-a Milorad Dodik. On je agenciji Srna kazao da “visoki predstavnik pokušava da uzroke zastoja u funkcionisanju Bosne i Hercegovine prebaci na RS, iako je problem vezan isključivo za Federaciju Bosne i Hercegovine i njegove nezakonite odluke o formiranju vlasti u tom entitetu.”

Izvor: Agencije