Razriješena direktorica, vraćeni stanovi

Za vršioca dužnosti direktora Odbor postavio je sadašnjeg sekretara Tatjanu Babić, saopćio je Čupić (lijevo) (www.acas.rs)

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije Srbije jednoglasno je u petak razriješio sa mjesta direktora Zoranu Marković, izjavio je član Odbora Čedomir Čupić.

On je naveo da je Odbor za vršioca dužnosti direktora postavio sadašnjeg sekretara Odbora Tatjanu Babić, prenosi Tanjug.

Marković: Iza postupka interes

Direktorica Agencije u postupku razrješenja izjavila je da ima pravo sumnjati da iza ponašanja Odbora Agencije stoji neko od interesnih grupa i upozorila da može doći do urušavanja Agencije.

“Imam pravo da sumnjam da se iza ovakvog nezakonitog, improvizovanog i monstruoznog postupka zaista stoji neki interes zato što zakonit postupak drugačije izgleda”, rekla je Zorana Marković gostujući u emisiji “Jedan na jedan” na Radio televiziji Vojvodina.

Ona je na pitanje zašto misli da će Agencija biti urušena, rekla da zakon nalaže da skupština pokreće postupak izbora članova Odbora tri mjeseca prije isteka njihovog mandata, a da taj rok počinje 15. decembra.

Ona je najavila da će pokrenuti sudski postupak, ali da mora sačekati obrazloženje, odnosno pismeni otpravak.

“Tada ću odlučiti o daljim koracima, ali postupak se mora brzo vratiti u zakonske okvire”, rekla je Marković.

“Odluka i obrazloženje biće u pisanom obliku dostavljene prvog radnog dana iduće sedmice, u utorak, 13. novembra, a istog dana će biti izvršena primopredaja”, rekao je Čupić.

Prema njegovim riječima, predsjednik Odbora i njegov zamjenik će uručiti pisano obrazloženje odluke u utorak, nakon čega će odmah početi primopredaja dužnosti.

Uskoro konkurs

On je istakao da je Odbor na sjednici, na kojoj je dosadašnja direktorica pružila argumente u vezi s postupkom za njeno razrješenje koje je pokrenuo Odbor, naložio da se u roku od tri dana raspiše konkurs za direktora.

“To znači da konkurs treba da bude raspisan iduće sedmice”, rekao je Čupić.

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije pokrenuo je postupak za razrješenje direktorice Marković zbog sumnje da je narušila ugled Agencije, povrijedila odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i nesavjesno obavlja funkciju.

Direktorici je 23. oktobra uručen zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje da li postoje razlozi za njeno razrješenje, a koji je jednoglasno usvojen na sjednici Odbora 16. oktobra.

Sporna dodjela

Čupić je ranije rekao da za tako nešto ima više razloga, ali da je prvi vezan za dodjelu stanova koje je direktorica tražila od Vlade po Uredbi o dodjeli stanova imenovanim, postavljenim i izabranim licima i zaposlenima u državnim organima, a da to Odbor nije znao.

On je kao drugi razlog za pokretanje postupka naveo to što nije raspisan konkurs za zamjenika direktora.

Čupić je istakao da je na sjednici održanoj u petak Odbor donio odluku da se sporni stanovi vrate Vladi na raspolaganje.

“Smatramo da je ta uredba dosta problematična, posebno kada je u pitanju jedno nezavisno državno telo”, kazao je Čupić i dodao da uredba pruža mogućnosti za zloupotrebu i trgovinu utjecajem.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije bira se na javnom konkursu, koji raspisuje Odbor Agencije, na mandat od pet godina, a jedna osoba može biti birana najviše dva puta.

Prema zakonu, direktor Agencije se razrješava ako nesavjesno obavlja funkciju, ako postane član političke stranke, narušava ugled ili političku nepristrasnost Agencije, ako bude osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim funkcije ili ako se utvrdi da je povrijedio zakon.

Izvor: Agencije