Radmanović na čelu Predsjedništva BiH

Radmanović će predsjedavati Predsjedništvom BiH narednih osam mjeseci (Anadolija)

Od subote, 10. novembra, funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine preuzima član Predsjednišva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Činom rotacije bit će okončano osmomjesečno predsjedavanje Predsjedništvom BiH Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Radmanović će predsjedavati Predsjedništvom BiH narednih osam mjeseci. 

Rotacija na čelu Predsjedništva BiH odvija se na osnovu odgovarajuće odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koja propisuje da se trojica članova Predsjedništva BiH rotiraju na čelnoj poziciji kolektivnog šefa države svakih osam mjeseci tokom četverogodišnjeg mandata.

Radmanović je izjavio da će tokom narednih osam mjeseci svog mandata na čelu te institucije insistirati na dobrosusjedskoj saradnji.

On je rekao da bez dobre saradnje sa susjedima nema saradnje sa ostatkom svijeta i BiH će ostati izolovana što se, kako je upozorio, ne smije dogoditi.

Radmanović je u intervjuu banjalučkom Glasu Srpske kazao da od njegovog mandata ne treba očekivati mnogo i dodao da je narednih osam mjeseci važno za rješavanje nekih pitanja u BiH i regionu, zbog opredijeljenja Evropske unije i drugih koji žele dobro zapadnom Balkanu.

“Koliko će u tome učestvovati Predsjedništvo BiH i ja lično, vidjećemo. Svi izazovi pred kojima se BiH nalazila posljednjih godina ostaju za rješavanje i u ovih osam mjeseci. Teška politička situacija, negativno djelovanje OHR-a i ekonomska situacija ne mogu se popraviti za osam mjeseci. Mogu se udariti temelji za to i u tome moramo svi učestvovati. Imamo mnogo stvari da radimo, imali smo ih i prije, ali ništa nismo uradili”, rekao je Radmanović.

Na konstataciju da je u vrijeme njegovog prethodnika na čelnoj poziciji Bakira Izetbegovića i ranije Željka Komšića bilo “ispada prema Srbiji”, Radmanović je rekao da bi se iz toga moglo zaključiti da su za to kriva ta dva člana Predsjedništva, ali to nije tačno.

 

‘Komšić nije kriv’

“Kada je riječ o zastoju u potpisivanju sporazuma o saradnji u pravosuđu između BiH i Srbije, Komšić je samo inicirao to pitanje i nije ključni krivac u svemu tome. Svi drugi koji su mogli da to urade, na svoj način, nisu htjeli ništa da urade, nego su samo pričali da je problem u Predsjedništvu, odnosno Komšiću, što nije tačno”, rekao je Radmanović.

On je kazao da ne brani Komšića, već govori o problemima u BiH. “Sa Srbijom smo, zbog specifičnosti Sarajeva, imali problema, ali uspjeli smo da prevaziđemo ”dječje slabosti” i napravimo korake naprijed. U posljednje vrijeme su se zbog neke retorike poremetili odnosi, ali mislim da ih možemo popraviti”, rekao je Radmanović.

Govoreći o novom polugodišnjem izvještaju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, koji je upućen Vijeću sigurnosti UN, Radmanović je naglasio da se radi o izvještaju “smiješne institucije koja godinama nanosi štetu BiH”.

Povodom Inzkovih optužbi iznijetih na račun Republike Srpske, Radmanović je kazao da je najnoviji izvještaj sličan i “još gori” nego ranijih godina.

“Izvještaj je to jedne smiješne institucije koja godinama nanosi štetu, ali i dalje funkcioniše. Kada ste u situaciji da je jednima drago kada se drugi napadaju i u potpuno smiješnom i netačnom izvještaju, koji ne ocjenjuje situaciju u BiH, nema svrhe ni reagovati u Savjetu bezbjednosti”, smatra Radmanović.

Izvor: Agencije