Protest policajaca u Zagrebu

Oko 2.000 policajaca protestiralo je u Zagrebu. Nedavno su, u pregovorima s Vladom, pristali na brojne rezove, a sada je zapelo na otpremninama.

Vlada je odlučila sve do 2016. godine odgoditi primjenu odredbe Zakona o policiji.

Prema njoj, policajci koji odlaze u penziju od iduće godine trebali su dobijati otpremninu od deset prosječnih plata. Sada im žele isplaćivati tri puta manje, iz Zagreba izvještava reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

“Odrekli smo se božićnica, odrekli smo se regresa, plaće su nam skidali, svega smo se odrekli, a sad bi trebali odreć se i otpremnina, kolege koji idu u mirovinu, e, pa to ne damo”, kazao je pred punim Trgom bana Jelačića policajac Danijel.

Pred Saborom i Vladom

Njegov kolega Damir blizu je penzije. On objašnjava da bi novom odlukom Vlade, umjesto dogovorenih 8.000 eura, on sada trebao dobiti otpremninu od oko 2.000 hiljade eura. Za 20 godina staža, od toga pet ratnih, kaže – premalo je.

“Okolo imaju po tim javnim firmama otpremnine po 200.000-300.000 kuna, znamo svi, ali kad policiji treba, onda nema.”

Policajci su najprije ispunili središnji trg u Zagrebu, a onda su otišli pred Sabor i Vladu – da ih bolje čuju.

Dubravko Jagić iz Sindikata policije kaže: “Dosta nam je uzimanja prava, ne damo otpremine, ne damo plaće, ne damo mirovine, i ovako smo jadni i loše plaćeni, šta nam hoće – gaće skinut’?”

Policajac Ivan Špoljarić: “Nema za nas ni cipela, nema čizama, nema odora, hodamo, snalazimo se kako god znamo. Jednostavno, za nas nema novaca. Ima za limuzine. Tako je.”

Vlada šuti

Limuzine ih ljute, jer je baš u četvrtak Vlada odlučila izdvojiti više od dva miliona eura za kupnju 64 nova automobila za štićene osobe.

Demonstranti tvrde da novca ima za sve, osim za policiju.

U Vladi su na sve što im je izgovoreno pod prozorom odlučili – odšutjeti.

Policajci prijete novim akcijama, ali kojima – ne žele reći. Bit će, kažu, u skladu sa zakonom.

Nakon protesta, mirno su se razišli, pa njihove kolege, koji su u petak bile u službi, s njima nisu imali posla.

Izvor: Al Jazeera