ICTY: Momčilo Krajišnik ostaje u zatvoru

Kako je moguće da se egzodus desio nakon rata i to 1996. godine? (EPA)

Predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Theodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

“Smatram da Krajišnik ne bi trebao biti pušten u ovom trenutku. Iako postoje dokazi da je rehabilitiran i da je mogućnost da počini novi zločin mala, on je osuđen za jako teške zločine, među kojima je kampanja protjerivanja nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini”, navodi se u odluci predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Sudija Meron je u odluci istakao da su zločini za koje je Krajišnik osuđen “neki od najgorih u historiji čovječanstva”.

U odluci ICTY-a je navedeno da su osuđenici uglavnom do sada puštani na prijevremenu slobodu tek nakon odsluženja dvije trećine kazne, što će u Krajišnikovom slučaju biti u augustu 2013. godine, prenosi BIRN Justice Report.

Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS), u Velikoj Britaniji izdržava 20-godišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti.

Deportacija i premještanje

On je u martu 2009. godine proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više općina u Bosni i Hercegovini u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

U izvještaju vlasti Velike Britanije – zemlje u kojoj služi kaznu – navedeno je da je ponašanje Krajišnika u zatvoru bilo “za svaku pohvalu” te da je pokazao “da je spreman za rehabilitaciju”.

U izdržavanje kazne uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru, od aprila 2000. godine, kada je uhapšen i izručen u Hag.

Krajišnik je već tražio da bude pušten na slobodu 2010. i 2011. godine – kada je, prema britanskim zakonima, imao pravo na to, s obzirom da je odslužio polovinu kazne – ali je odbijen odlukom ICTY-ja.

Izvor: Agencije