Fule: Ime ne mora biti uvjet za Makedoniju

Fule: Nasilje je posljedica pat-pozicije u euroatlantskim procesima (AP)

Makedonija bi mogla iduće godine otvoriti pristupne pregovore s Evropskom unijom (EU) i ako ne riješi problem imena koje joj Grčka osporava, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan Fule.

Grčka već više od dvije decenije blokira makedonsko približavanje EU-u, jer Atina smatra da ime Makedonija podrazumijeva teritorijalne pretenzije zato što se i sjevernogrčka pokrajina zove Makedonija.

Fule je rekao u intervjuu za Reuters da pozitivni signali iz oba glavna grada pokazuju da bi se rješenje spora oko imena možda moglo dogoditi nakon početka pregovora.

Opasnost od etničkih napetosti

Predugo držanje te male balkanske zemlje u čekaonici na neodređeno vrijeme stvara opasnost od etničkih napetosti između većinskog makedonskog stanovništva u Makedoniji i albanske manjine, dodao je.

“Duboko vjerujemo da početni stadij pregovora o približavanju može dati nužni poticaj rješavanju toga problema”, smatra Fule.

“A jasno kažemo i da ne bude li to tako, sasvim sigurno (…) izostanak rješenja u ranim stadijima pregovora doveo bi do usporavanja i na kraju do zastoja u pregovorima”, kazao je on.

Češki diplomata je povezao ovogodišnje etničke sukobe u Makedoniji s izostankom napretka u makedonskom približavanju EU i NATO-u zbog spora s Grčkom.

“Mislim da je [nasilje] posljedica pat-pozicije u euroatlantskim procesima”, zaključio je Fule.

Izvor: Agencije