CG: Đukanović se vraća na mjesto premijera

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović povjerio je mandat za sastav nove Vlade Crne Gore lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Ðukanoviću, što će biti njegov drugi povratak na funkciju premijera, koju je posljednji put napustio u decembru 2010. godine.

Vujanović je, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, kazao da je predložio Ðukanovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

On je ocijenio da će Ðukanović, kao premijer, najbolje odgovoriti na izazove pred kojima će se Crna Gora naći u narednom periodu.

“Ðukanović je bio nosilac izborne liste koalicije Evropska Crna Gora koja je pobjednik na izborima i ne sumnjam da će on na najbolji način ostvariti program vladajuće koalicije. Uvjeren sam u potpunu Ðukanovićevu posvećenost onome što su interesi Crne Gore, prije svega integracionim procesima i obezbjeđenju boljeg kvaliteta života svih građana”, rekao je Vujanović novinarima.

Politička karijera

On se zahvalio dosadašnjem premijeru Igoru Lukšiću na urađenom poslu, ocjenjujući da je Crna Gora u mandatu njegove Vlade ostvarila značajne uspjehe u evropskim integracijama.

Ðukanović predvodi koaliciju Evropska Crna Gora koja zajedno sa strankama manjinskih partija ima većinu u crnogorskom Parlamentu.

Ukoliko ponovo bude izabran za premijera, to će biti šesti put da se Ðukanović u posljednje dvije decenije nađe na čelu Vlade Crne Gore, a u tom periodu jednom je bio predsjednik te države.

Lider DPS-a do sada se dva puta povlačio sa funkcije premijera, ali je oba puta to trajalo samo dvije godine, nakon čega se ponovo vraćao na tu poziciju.

Poslije oktobarskih izbora 2006. godine, Ðukanović je prepustio premijersku funkciju Željku Šturanoviću, da bi se 29. februara 2008. vratio na čelo izvršne vlasti.

Ðukanović je funkciju premijera ponovo napustio u decembru 2010. godine, kada ga je na toj poziciji naslijedio Igor Lukšić.

Stav opozicije

Vujanović je ranije u petak razgovarao s liderima Demokratskog fronta Miodragom Lekićem i Srđanom Milićem, koji su novinarima kazali da ne podržavaju prijedlog da Ðukanović ponovo bude premijer.

Predsjednik Crne Gore je obavio konsultacije i sa liderom Socijaldemokratske partije Rankom Krivokapićem i potpredsjednikom DPS-a Svetozarom Marovićem.

Marović je novinarima rekao da je Predsjedništvo DPS-a jednoglasno donijelo odluku da Ðukanovića predloži za mandatara, dodajući da je time ispoštovano i demokratsko načelo da nosilac pobjedničke izborne liste bude na čelu izvršne vlasti.

Upitan kako DPS gleda na određene rezerve međunarodne zajednice prema Ðukanovićevom povratku na premijersku funkciju, on je kazao da svaka suverena i demokratska država sama odlučuje o tome ko će biti na čelu izvršne vlasti.

Krivokapić je rekao da je za Crnu Goru najbolje da na čelo njene Vlade dođe jaka politička ličnost.

Pred Crnom Gorom je puno izazova u narednom periodu i očekujem da će nova vlada, na čelu sa Ðukanovićem, uspješno odgovoriti na sve zadatke. Ðukanović se vraća zato što je situacija teška i potrebno je da na teren izvedemo najjači tim, rekao je on.

Izvor: Agencije