Završen sastanak Dačić-Thaci u Briselu

Drugi put za manje od mjesec dana premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaci, sastali su se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton.

Informacije o detaljima razgovora očekuju se nakon sastanka, koji je održan u srijedu navečer, izvještava Al Jazeerina –dopisnica iz Bruxellesa Katarina Drlja.

Iz ureda Catherine Ashton isto tako se nakon sastanka očekuje pismena izjava.

Brži napredak u dijalogu Beograd – Priština i primjena dosadašnjih dogovora cilj je susreta. Prvi put su Dačić i Thaci, uz posredovanje Ashton, razgovarali 19. oktobra u Briselu.

I Evropska unija (EU) i SAD su pozdravili sastanak kao pozitivan korak ka normalizaciji odnosa. To je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu s EU-om.

Dačić je tada rekao da je na odvojenom s Ashton i potom na trojnom sastanku naglasio kako je srpska strana spremna razgovarati o svim otvorenim pitanjima, uključujući i pitanje statusa Kosova, iako Priština to ne prihvata.

Thaci je poslije sastanka u oktobru izjavio da je to bio “bilateralni sastanak dviju država” i da će proces, kako se nada, “dovesti do uzajamnog priznavanja”.

Pred susret premijera Srbije i Kosova u Briselu u srijedu navečer novinarima je Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, kazala da je ovo nastavak započetog dijaloga u cilju napretka odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Al Jazeera i agencije