Josipović i Thaci za jačanje saradnje

Josipović i Thaci: Hrvatska snažno podržava Kosovo, ali i ostale države regije, u euroatlantskim aspiracijama

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u srijedu s premijerom Kosova Hashimom Thacijem potvrdio prijateljske odnose i obostranu želja za daljnjim jačanjem saradnje, osobito na ekonomskom planu.

Tokom susreta u Zagrebu Josipović je istaknuo kako je hrvatsko iskustvo pokazalo da je briga i osiguravanje prava manjinama put prema stabilnosti, prenosi Hina.

U tom je smislu izrazio zahvalnost kosovskom vodstvu na podršci pravima hrvatske manjine, koja postaje službeno priznata i koja će dobiti mjesto jednog zastupnika u Parlamentu Kosova.

Hrvatski predsjednik je ponovio spremnost Hrvatske da se i dalje aktivno zalaže za nastavak politike proširenja Evropske unije (EU) te da snažno podržava Kosovo, ali i ostale države regije, u euroatlantskim aspiracijama.

Najbolji odnosi

Naglasio je kako je u regiji prošlo vrijeme propitivanja država i granica te da je sada vrijeme za konkretniju i snažniju saradnju.

Thaci je zahvalio Hrvatskoj i njenom predsjedniku na podršci Kosovu, kao i na značajnom doprinosu stabilizaciji i normalizaciji odnosa u regiji, što je cilj koji dijele i Hrvatska i Kosovo.

Josipović je neposredno prije susreta s Thacijem rekao da je hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je ponudio objektivno posredništvo između Srbije i Kosova, time izrazio stav državne politike Hrvatske.

“Mi smo, s jedne strane, priznali neovisnost Kosova i želimo mu punu afirmaciju i puni uspjeh, a s druge strane, sa susjedima, sa Srbijom, želimo najbolje moguće odnose. Ako u tome možemo aktivno pomoći, mislim da je to vrlo dobar potez”, izjavio je hrvatski predsjednik.

Na novinarsko pitanje ima li već nekih kontakata u tom smislu, Josipović je odgovorio kako o tomu ne može govoriti.

Izvor: Agencije