Dačić i Thaci o integrisanim prelazima

Dijalog će biti nastavljen u srijedu navečer na radnoj večeri s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton
Dijalog će biti nastavljen u srijedu navečer na radnoj večeri s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton

U Briselu se u srijedu, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, nastavljaju razgovori premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija.

Beogradski mediji prenose da dnevni red sastanka zvanično nije potvrđen, ali se očekuje se da će prva tema sastanka Dačića i Thacija biti integrisano upravljanje prelazima, kao i da će dvojica premijera razgovarati o primjeni ranije postignutih sporazuma. 

Bez spektakla

Dijalog predstavnika Beograda i Prištine biće nastavljen u srijedu navečer na radnoj večeri s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, javila je agencija Fena.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić u utorak je u Rimu za beogradske medije, povodom nastavka razgovora s Thacijem, rekao da sastanak  ima za cilj normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi agencija Anadolija. 

Očekujemo da se sa sjevera Kosova uklone paralelne strukture sigurnosti koje su ostaci ere Slobodana Miloševića, kao i da se riješi sudbina 1.800 nestalih Albanaca, rekao je Thaci.

„To nije nikakav spektakularni sastanak. Važno je da EU dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora s EU-om ili članstvo u Uniji“, rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija ima inicijativu, predlaže i želi da se to pitanje riješi što prije.

„Da bi se to pitanje rešilo, ti predlozi moraju da poštuju legitimne interese i Srba i Albanaca na Kosovu“, poručio je Dačić.

Premijer Kosova Hashim Thaci, koji se u utorak u Zagrebu susreo s predsjednikom hrvatske Vlade, izjavio je da je tema sastanka s Dačićem primjena već dogovorenih sporazuma, a ne status Kosova jer, kako je rekao, proglašenjem nezavisnosti, status Kosova je zauvijek riješen.

Kritike iz opozicije

„Očekujemo da se sa sjevera Kosova uklone paralelne strukture sigurnosti koje su ostaci ere Slobodana Miloševića, kao i da se riješi sudbina 1.800 nestalih Albanaca“, rekao je Thaci.

To nije nikakav spektakularni sastanak. Važno je da EU dijalog vodi statusno neutralno i da nema prisiljavanja da Srbija nešto mora da uradi ukoliko želi da dobije datum za početak pregovora s EU-om ili članstvo u Uniji, rekao je Dačić.

Opozicione stranke iz Srbije kritikovale su u utorak nastavak razgovora Dačića s Thacijem, optuživši ga da nema legitimitet zbog toga što Skupština Srbije još nije usvojila platformu za te razgovore.

Dačić i Thaci su se prvi put sreli u Briselu 19. oktobra ove godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO