Hrvatska nastavlja podršku Kosovu

Thaci i Milanović su za bolju saradnju Kosova i Hrvatske (Pixsell)

Hrvatska će podržati približavanje Kosova Evropskoj uniji (EU), kao i ostalih zemalja u regiji koje imaju te težnje, izjavio je u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

“Trebat će našim prijateljima puno strpljenja … međutim, mi ćemo se zalagati za integraciju ne samo Kosova, nego i Srbije, i Bosne i Hercegovine, i Crne Gore, i Makedonije, i Albanije prema kriterijima koji su sve stroži, ali su dobri. Dakle, za integraciju tih država u EU, jer nema logike da EU završi na Dunavu kod Vukovara … ni povijesno ni kulturološki nema smisla, a niti interesno”, rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare s Thacijem, koji boravi u službenoj posjeti Zagrebu.

“Ne možemo tu obećavati čuda preko noći, to će trajati i bit će teško”, dodao je Milanović, prenosi Hina.

On je rekao da je s kosovskim premijerom razgovarao o stanju u regiji, politici, odnosima u regiji i stabilnosti, a da će na zajedničkom ručku prevladavati ekonomske teme: robna razmjena, ulaganja i projekte u kojima sudjeluju hrvatska poduzeća te mogućnosti širenja ekonomske saradnje, jer “to je jedna od osnova mjera i stabilnosti u regiji”.

Može i bolje

“Što budemo više radili, više prodavali drugima robe i usluge – to će i odnosi biti bolji i stanje stabilnije”, istaknuo je hrvatski premijer.

Naglasio je da Hrvatska želi dobre odnose i s Kosovom i sa Srbijom te da će se tako i ponašati. Izrazio je nadu da će u skoro vrijeme moći posjetiti Kosovo.

Thaci je ocijenio bilateralne odnose s Hrvatskom odličnim i zahvalio je na podršci koju je Hrvatska pružala i pruža Kosovu.

“Odnosi između naših dviju zemalja su odlični, ali to ne znači da ne mogu biti još bolji”, kazao je Thaci.

On se zahvalio hrvatskom narodu i državi što su među prvima priznali Kosovo te još jednom naglasio da želi da hrvatske kompanije i privrednici ulažu u Kosovo.

Izvor: Agencije