U srijedu nastavak dijaloga Dačića i Thacija

Dačić i Thaci trebali bi se najprije odvojeno sastati s Ashton
Dačić i Thaci trebali bi se najprije odvojeno sastati s Ashton

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine bit će održan u srijedu u Briselu, gdje će premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaci, na radnoj večeri s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Catherine Ashton razmotriti najvažnije teme koje vode daljnjem napretku u dijalogu.

To su potvrdili evropski diplomatski izvori u Briselu, koji su istakli da će se najvjerovatnije ključni razgovori voditi oko integriranog upravljanja prelazima, provođenju postignutih dogovora i garancijama za srpsku kulturnu i vjersku baštinu.

Dačić bi u Brisel, prema ovim izvorima, trebao doputovati u srijedu poslije podne.

Dačić i Thaci trebali bi se najprije odvojeno sastati s Ashton, poslije čega je planiran zajednički trojni sastanak na radnoj večeri.

Prvi sastanak Dačića i Thacija uz posredovanje Ashton, 19. oktobra u Briselu, i EU i SAD pozdravili su kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje napredovanje ka EU.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton i Ashton su prošle sedmice o nastavku dijaloga zajedno razgovarale sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini.

Prvi put bez nametanja

O pripremama za nastavak dijaloga sa zvaničnicima u Beogradu prošle sedmice je razgovarao i direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino.

Dačić je u ponedjeljak u Rimu, nakon susreta s italijanskim ministrom vanjskih poslova Giuliom Terzijem, poručio da Srbija želi postati brzo član EU i da je spremna za dogovorno rješenje s Prištinom u interesu obje strane.

“Pozivamo sve zemlje EU i sveta da ozbiljno shvate Srbiju. Kada nešto kažemo – tako će i biti. Još postoje ostaci nepoverenja da će neko nekoga da prevari. Ne. Ova Vlada će jasno reći šta može, a šta ne. I takav konstruktivan odnos očekujemo i sa druge strane”, poručio je Dačić.

On je dodao da napredak u dijalogu Beograda i Prištine treba pratiti napredak Srbije u eurointegracijama, i to brzo.

Premijer je poručio da Srbija želi biti dio Evrope i brzo ući u EU.

“Srbija će ispuniti postavljene kriterijume. Želimo da rešimo ne samo tehnička pitanja, već da za mandata ove Vlade rešimo sva otvorena sporna pitanja”, rekao je on.

Ideja o zamrznutom konfliktu nije dobra, naglasio je Dačić.

Podsjetivši da se dijalog nastavlja za dva dana, on je istakao da je dobro što u njemu nema nametanja, što je prvi put.

Thaci u Zagrebu

Kosovski premijer će u utorak u Zagrebu razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, najavljeno je iz hrvatske Vlade.

Tema razgovora hrvatskog i kosovskog premijera bit će, kako je najavljeno, odnosi u regionu i EU.

Prema najavama, povodom Thacijeve posjete u Privrednoj komor Hrvatske (PKH) bit će održan privredni forum Hrvatske i Kosova.

Thaci u Hrvatsku stiže šest dana nakon što je Hillary Clinton, za vrijeme posete Zagrebu, Hrvatsku nazvala sidrom stabilnosti u regionu.

Hrvatski mediji pretpostavljaju da će Thaci od Milanovića tražiti pomoć oko pregovora sa Srbijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Dijalog Beograda i Prištine bit će nastavljen 7. novembra u Briselu. Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa direktorom Opće uprave Evropske komisije za proširenje Evropske Unije Stefanom Saninom, premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio kako je sa kosovskim kolegom Hashimom Thacijem spreman razgovarati i o najtežim temama.  U Kosovu nisu svi s odobravanjem dočekali […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO