Analitičari: Vlada ne mijenja stav o Kosovu

Nakon što je Vlada Srbije obilježila privh 100 dana rada u vrijeme kada javnost u toj zemlji bruji o aferi prisluškivanja najviših zvaničnika, analitičari upozoravaju da će za ključna pitanja za državu biti potrebno mnogo više od verbalne odlučnosti premijera Ivice Dačića.

Povodom obilježavanja prvih 100 dana rada nove Vlade, Dačić je kazao da je ona odlučna da postigne  konačni dogovor s Kosovom i nastavi borbu protiv korupcije.

Kako iz Beograda izvještava reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, svaka vlada Srbije od demokratskih promjena kao prioritet je nabrajala reforme i borbu protiv korupcije, od čijeg ishoda zavisi i dužina čekanja u evropskom predvorju.

Potrebna akcija

Aktuelna Vlada obračun sa korupcijom počela je procesima protiv zvučnih imena sa političke scene poput bivšeg ministra životne sredine Olivera Dulića, ili Zorana Drobnjaka, direktora Puteva Srbije i starog kadra Dačićeve Socijalističke partije Srbije (SPS).

Direktorica Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković upozorava da nije dovoljno da Vlada pokazuje samo političku volju da se izbori sa ovim problemom.

“Ta verbalna odlučnost nam ne manjka svima u državi, naviknuti smo na nju, ali moramo zaista da i očekujemo od Vlade da sada, posle ovog vrlo važnog iskoraka napred koji je pozitivan, preduzme mere iz svoje nadležnosti, da stvori uslove da ovi organi rade”, kaže ona.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić tvrdi da je ova Vlada najozbiljnija od svih do sada u borbi protiv korupcije.

“Danas specijalni mešoviti timovi, operativne grupe rade, na više od 30 predmeta  ili uvek na najmanje 30, što pokazuje obim i razmere borbe koju je Vlada preduzela”, ističe on.

Problem koji su vlade Srbije nasljeđivale jedna od druge je i konačno rješenje za status Kosova.

Premijer Dačić od početka mandata ostvario je prvi korak – sastao se sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Dačić kaže da je svjestan da su glavni zadaci – nastavak pregovora sa Prištinom i ubrzanje evropskih integracija – i dalje na stolu.

“Smatramo da sva ova pitanja mora da reši naša generacija, znači da u ovom mandatu Vlade, u ovom mandatu predsednika republike rešimo ova dva ključna pitanja”, rekao je on.

Dijalog s Prištinom

Prva prilika za nastavak rješavanja kosovskog pitanja bit će pred premijerom Srbije već sedmog novembra, kada ga u Briselu očekuje novi susret sa kosovskim kolegom Thacijem.

Tokom tog susreta, Dačić bi se trebao držati nove pregovaračke platforme o kojoj javnost u Srbiji i dalje malo zna.

Analitičari kažu da bi, ako je suditi po ponašanju Vlade u prvih 100 dana rada, dijalog Beograda i Prištine mogao biti sličan onom koji je vodila prethodna vlada.

“Kada je o Kosovu reč, za razliku od svih drugih pitanja gde deluju kao raštiman orkestar, ovde kao da je postignuta neka vrsta saglasnosti  – iako ćemo tačno videti kolika i kakva kada platforma konačno bude objavljena –  da se ne skreće s ruskog puta zbog Kosova”, kazao je analitičar Đorđe Vukadinović.

“U suštini, to je politika prethodne vlade.”

Kako je kazala Ćurčić, da prvih sto dana rada Vlade nije prošlo glatko pokazala je i afera prisluškivanja predsjednika države i prvog potpredsjednika Vlade, nazvana “srpski “Watergate”.

“Premijer, koji je ujedno i ministar policije u svom maniru kaže da će svi odgovorni biti procesuirani i da se to odnosi i na sam vrh policije”, rekla je Ćurčić.

Istraga o aferi prisluškivanja počinje u ponedjeljak, nakon povratka direktora policije s bolovanja.

Izvor: Al Jazeera