Protest protiv gradnje krsta nad Sarajevom

Koordinatorica organizacije Dječiji pokret kaže da se protestom želi poslati poruka da su "vjerska obilježja za vjerske objekte" (Anadolija)

U Sarajevu je u četvrtak održan mirni protest u organizaciji Dječijeg pokreta mira, ljubavi i prijateljstva djece Sarajeva protiv gradnje krsta, navodno visokog 26 metara, na lokaciji koja se nalazi brdu Zlatište iznad grada, koja je nekada pripadala Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), javila je agencija Anadolija.

Radi se o lokaciji na kojoj su tokom rata u BiH i opsade Sarajeva vojnici Vojske Republike Srpske držali položaj s kojeg su iz teškog naoružanja i snajpera gađali Sarajevo i njegove stanovnike.

Dječiji pokret

Adnan Agović, brat borca Armije RBiH koji je 1992. godine poginuo na Zlatištu, rekao je da je on došao na protest zbog svih građana Sarajeva.

„Ja sam Bošnjak islamske vjeroispovijesti, a ovaj grad su branili i pravoslavci i katolici i jevreji i mi nemamo ništa protiv krsta, vjerskog objekta“, kazao je on, te dodao da krst koji se na Zlatištu namjerava podići “ima negativan kontekst za sve građane Sarajeva, bez obzira na njihovu vjersku opredijeljenost”.

Koordinatorica organizacije Dječiji pokret, Ivana Mostarac, kazala je da se protestom želi poslati poruka da su “vjerska obilježja za vjerske objekte”.

„Gore na Zlatištu, odakle su ubijani građani grada Sarajeva, bebe u obdaništima, djeca po školama, na ulicama, nećemo dozvoliti da se bilo šta postavi“, kazala je ona.

Predstavnik Facebook grupe AntiDayton Nihad Aličković, čiji aktivisti su podržali protest, rekao je da nije zadovoljan odzivom građana, i dodao “ako treba, izaći ćemo još pet dana na ulicu, istim povodom”.

„Na ovaj način želi se isprovocirati samo jedan narod u ovoj državi, a posebno u ovom gradu“, kazao je on i dodao da se to ne smije desiti, niti dozvoliti.

Iniciranje gradnje

Udruženja logoraša iz bh. entita Republika Srpska su 2003. godine inicirala gradnju krsta, kako su obrazložili, “u spomen na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva”.

Ova ideja je bila praktično neostvariva sve do prije nekoliko dana, kada je Komisija za državnu imovinu skinula zabranu raspolaganja ovom lokacijom, koju je 2000. godine utvrdio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown.

Odluka o zabrani je podrazumijevala zabranu prodaje, otuđenja i korištenja tog zemljišta, sve do usvajanja zakona kojim će biti utvrđen vlasnik.

Međutim, zemljište je sada prepušteno RS-u i gradnja krsta bi mogla biti omogućena.

Izvor: Agencije