Albanci slave 100 godina nezavisnosti

Albanija proslavlja stogodišnjicu proglašenja nezavisnosti, a taj praznik obilježava se  u svim zemljama gdje Albanci žive.

Kako je iz albanske prijestolnice izvijestio reporter Al Jazeere Stefan Goranović, stotine hiljada Albanaca iz svih krajeva svijeta okupili su se u Tirani.

Centralna proslava krenula je  u jutarnjim satima u Valoni. To mjesto ima izuzetno veliki značaj u historiji Albanaca, jer je tamo pre tačno sto godina objavljena deklaracija o nezavisnosti Albanije od Otomanskog carstva.

Lideri Kosova i Albanije, pozicija i opozicija, okupili su se na mjestu rođenja albanske nezavisnosti, zajedno sa hiljadama građana.

Kako je kazao Goranović, svi su obučeni u albanske zastave, a zastave se vijore i sa svakog prozora.

Uprkos prisustvu brojnih državnika u Tirani, makedonski predsjednik Đorge Ivanov u posljednji trenutak otkazao je svoju posjetu, zbog činjenice da su neka makedonska znamenja spaljena kada je premijer Makedonije Nikola Gruevski posjetio Tiranu.

Al Jazeera nezvanično saznaje da je i premijer Srbije Ivica Dačić pozvan na proslavu, no Srbiju predstavlja pomoćnik ministra vanjskih poslova i ambasador.

‘Digli se iz pepela’

“Htjeli su da zaboravimo ko smo i šta smo i to su zamalo i uspjeli,  ali smo se izborili i iz pepela pronijeli uzdignute glave, ponosno našu zastavu, naš simbol. Pokušavali su da mijenjaju, ponižavaju našu zastavu i nas, ali niti su okaljali i ponizili našu zastavu , a ni nas”, rekao je predsjednik Albanije Bujar Nishani.

Odmah potom, cijeli državni vrh, ali i gosti iz gotovo cijele regije i drugih zemalja preselili su se u Tiranu.


Stefan Goranović uživo iz Tirane

Tu su regionalni predsjednici vlada, ali i predsjednici država. Pozvani su mnogi iz Evropske unije i sa Zapada, a, kako je kazao Goranović, to je činjenica koja Albaniji mnogo znači.

Grad je zbog proslave prepun policije, a muzika se čula na ulicama od ranih jutarnjih sati.

“Ja sam o danu nezavisnosti učio u školi”, kazao je jedan stanovnik Tirane.  “Sjećam se, to je bilo u četvrtom razredu, učili smo o zastavi, Isi Boletiniju, proglašenju nezavisnosti, o Skenderbegu, Ismailu Ćemaljiju. Ma to je nešto neopisivo lijepo, tada je zaviorila zastava najljepša na svijetu. Svima čestitiam i hvala Vam.”

Njegova sugrađanka je dodala: “Ovo je sretan dan za sve generacije, svima nama što smo dočekali da slavimo ovaj dan, da slavimo dana kada smo se oslobodili svih okova koje smo imali. Ovo je velika pobjeda za albanski narod. Sada žanjemo plodove koje su generacije prije nas posijale.”

Dosta je, čini se, razloga za radovanje, rekao je Goranović.

Euroatlanske integracije

Vlast koristi svaku priliku da napomene da je danas zemlja slobodna, da Albanci putuju u Evropu bez viza, a kao naročit uspjeh tretira se prijem u NATO.

Opozicija, koja inače uživa veliku podršku, je priliku iskoristila da podsjeti da je zemlja ipak i dalje daleko od EU-a i da ima mjesta za poboljšanje.

“Ovaj vek je za Albaniju bio turbulentan kao za retko koju zemlju”, rekao je Goranović, dodavši da je, nakon oslobađanja od Osmanlija, promjene sistema i uvođenja monarhije, država nakon Drugog svjetskog rata “ušla u neviđeni oblik komunizma i svojevoljno se izolovala od celog sveta. Poslednjih dvadesetak godina cilj je jasan – potpuna evrointegracija, a put do tamo još je neizvestan i dug”.

Izvor: Al Jazeera