Srbija neće ukinuti institucije na Kosovu

Mrkić: Važno je da UNMIK nastavi da vrši svoj mandat kada je riječ o predstavljanju Kosova u inostranstvu (AFP)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je da je Beograd spreman primijeniti do sada postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i istakao da je u tome ključna izvršna uloga EULEX-a.

On je rekao i da je Beograd otvoren za razgovore o svim pitanjima, izuzev ukidanja srpskih institucija na Kosovu.

Uloga EULEX-a posebno je važna u ovom trenutku i ne smije se mijenjati, rekao je ministar na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku i dodao da će Beograd insistirati na tome da primjeni dogovorenih rješenja za integrirano upravljanje prijelazima kroz prisustvo i izvršnu ulogu Misije EU-a na administrativnoj liniji.

Ključni značaj

“Izvršna uloga EULEX-a je od ključnog značaja, posebno kada je reč o primeni sporazuma postignutih u dijalogu”, istakao je šef diplomatije Srbije. 

Mrkić je ukazao na to da postizanje trajnog mira u regionu podrazumijeva nalaženje sveobuhvatnog rješenja za Kosovo, a da pomirenje između Srba i Albanaca nalaže donošenje teških odluka na obje strane. 

Srpska strana, rekao je on, nastavlja slijediti politiku nalaženja rješenja mirnim putem u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i spremna je da primijeni postignute dogovore.

“Srbija vidi dijalog kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KIM-u”, istakao je Mrkić.

On je podsjetio da je nova Vlada Srbije nedavno nastavila dijalog u želji da učini konkretan napredak u odnosima Beograda i Prištine, a da je na sastanku premijera Dačića i kosovskog premijera Thacija u Briselu sedmog novembra Beograd insistirao na izvršnoj ulozi EULEX- na prijelazima na sjeveru Kosova.

“Naši napori su usmereni na mirno rešavanje problema u regionu, uključujući pitanje Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN”, rekao je on, istakavši da se Srbija protivi unilateralnim akcijama bilo koje strane i da neće prihvatiti unilateralno nezavisnost Kosova.

“Još jednom: mi nećemo priznati na taj način proglašenu takozvanu Republiku Kosovo”, rekao je on i izrazio zahvalnost većini članica UN-a koje i dalje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pozvavši ih da “zadrže taj principijelni stav kao najznačajniji doprinos uspehu dijaloga”. 

Mrkić je govorio i o ulozi misije UN-a u stabilizaciji situacije u regiji, istakavši da je ona nezamjenjiva i da uloga UNMIK-a mora ostati nepromijenjena.

Prema njegovim riječima, važno je da UNMIK nastavi vršiti svoj mandat kada je riječ o predstavljanju Kosova u inostranstvu, osim kada je drugačije dogovoreno u okviru nekih regionalnih skupova. 

Pored toga, UN treba omogućiti misijama na Kosovu da djeluju samo u statusno neutralnom okviru, kao što je predviđeno rezolucijom 1244, dodao je on. 

Opada povratak

Za Srbiju je posebno važno da se nastavi rad Kancelarije UN-a u Mitrovici i neprihvatljivo da se njene odgovornosti smanje zbog nedostatka sredstava kao i da odgovornost UNMIK-a preuzme paraleno tijelo sa sjedištem u Prištini, ocijenio je on. 

“UNMIK je jedino legitimno međunarodno prisustvo u koje narod na severu Kosova još ima puno poverenje”, naveo je Mrkić.

Ove godine na Kosovo se vratilo samo 285 Srba, što pokazuje da broj povratnika opada, dodao je ministar. 

Mrkić je ponovno naglasio i značaj pune i efikasne istrage o tvrdnjama o ubistvima ljudi radi trgovine organima.

Izvor: Agencije