Nastavlja se politička agonija u Nikšiću

Pažnju crnogorske javnosti posljednjih mjesec i pol zaokuplja pitanje formiranja lokalne vlasti u opštini Nikšić gdje opozicija, iako ima većinu, ne uspijeva da se dogovori o upravljanju gradom.

Sjednica lokalnog Parlamenta u utorak bila je još jedan bezuspješan pokušaj da se problem riješi. Sljedeća je za dva dana, nakon čega su, ukoliko do dogovora ne dođe, novi izbori, čini se – izvjesni.

I naslovi u novinama obećavali su konačan rasplet situacije u Nikšiću. No, uzalud. Desetak minuta prije sjednice lokalnog Parlamenta, predstavnik Demokratskog fronta i kandidat za gradonačelnika Milutin Đukanović novinarima je kazao da od dogovora opozicije nema ništa jer je koalicioni partner Pozitivna Crna Gora ispostavio nove zahtjeve.

Političke igre

„Od mene sada ne traže više da zamrznem funkciju nego da istupim iz članstva NOVE, to je jednostavno nova platforma, to je došlo sinoć u 2.35, ponavljam, ja ne želim kao Milutin Đukanović da budem prepreka za formiranje lokalne vlasti u Nikšiću”, kazao je Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

Istupima tu nije bio kraj. Ostavku na mjesto u Parlamentu i članstvo u Pozitivnoj Crnoj Gori dala je odbornica Vera Miljanić jer, kako je kazala, ne želi da bude dio prljave političke igre opozicije.

„ Za mene je neprihvatljivo da neko učestvuje u vlasti, a da ne poštuje zakone te države, a posebno upravlja gradom kakav je Nikšić“, istaknula je Vera Miljanić, Pozitivna Crna Gora.

Suština spora među opozicijom jeste to da dio Demokratskog fronta ne priznaje državnu zastavu i himnu. Partner insistira na tome kao uslovu za dogovor. Za to vrijeme, bivša gradska vlast,  koja je izgubila većinu, očekuje nove izbore.

„Dali smo im šansu da se nastavi sjednica u četvrtak sa željom da im ne osporimo pravo da nađu rješenje, ali ga oni trenutno nemaju jer nemaju većinu, njih je 20, njihov je odbornik dao ostavku i izgubili su taj jedan mandat“, naveo je  Radivoje Nikčević, Demokratska partija socijalista.

Analitičari na sve gledaju kao na nastavak političke agonije kojim se ništa ne rješava.

Prazne stolice

„Grad sam po sebi više nije ono što je bio, simbol lijepih stvari, već problema, oni treba da se rješavaju, i građani su glasali za rješavanje problema, a ne za gledanje nove španske serije“, rekao je Dragan Koprivica, Centar za demokratsku tranziciju.

Opozicija o formiranju vlasti u Nikšiću pregovara od 26. oktobra. Na izborima su zajedno osvojili 21 mandat, dok je vladajuća koalicija, predvođena Milom Đukanovićem, uzela glas manje.

„Stolice u nikšićkom Parlamentu danas su ostale prazne. Ko bi mogao zauzeti čelnu poziciju u Skupštini te Opštini Grada moglo bi se znati u četvrtak“, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Izvor: Al Jazeera