Hrvatska: Okršaj Vlade i opozicije o budžetu

Drugi put u premijerskom mandatu u istoj kalendarskoj godini, hrvatski premijer Zoran Milanović u Saboru je branio državni budžet. Milanovićeva Vlada ambiciozno očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 1,8 posto, a predviđeni deficit od 16 milijardi eura iznosi gotovu milijardu i po eura.

Rasprava o prijedlogu budžeta u Saboru je ponovno dovela do okršaja opozicije i vladajućih.

Minus u budžetu Hrvatske, premijer je pravdao kamatama na zaduženja.

Stanje državnih finansija bi, poručio je, bilo drugačije da se s promjenama počelo prije tri godine.

Glavna poruka

“Ovo što danas imamo je izvanredno stanje”, poručio je Milanović.

Zato se i kreće sa uštedama, pa će za plaće u javnom sektoru biti izdvojeno blizu 300 milijuna eura manje nego prošle godine.

Za predsjednika Vlade, paradoksalno je što najžešće kritike zbog smanjenja javne potrošnje stižu od onih koji žive od javnog sektora.

“Jer dok je mnogim ljudima uvjetno hoće li imati slijedeći mjesec plaću ili posao, njima nije. Imati će plaću i ona će manje više biti ista”, istaknuo je Milanović.

Zbog toga je, kaže ministar finansija, glavna poruka proračuna bitka za radna mjesta.

“Bitka za radna mjesta i otvaranje novih radnih mjesta i to ne kroz potrošnju već kroz investicije. Te bitke vidimo i kroz državne i kroz privatne investicije”, naveo je  Slavko Linić, hrvatski ministar finansija.

U 15, uglavnom, opozicionih replika, najžešće je zaiskrilo između Milanovića  i bivšeg HDZ-ovog ministra gospodarstva i to zbog brodogradnje. 

“Skandalozno je da niste nastavili te programe restrukturiranja i što u ovoj godini niti jedno brodogradilište nije ugovorilo niti jedan novi brod“, rekao je Đuro Popijač, saborski zastupnik HDZ-a.

“Imate građanskog obraza ustati i prozivati nekoga. Želim da javnost zna s kim ima posla. Po kojim ste političkim kanalima postali, na kojim ste listama prije toga bili, tko vas je postavio u FINA-u 2003.godine? Uvijek ste bili uz onoga kome ste u tom trenutku mogli služiti, to je vaša politička karijera bazično ste ljudski nepošteni”, uzvratio je premijer Zoran Milanović.

Oštri premijer

Premijer je bio oštar i prema bivšem ministru financija, zbog kritike nedostatka strukturnih reformi:

“Čudim se da vi postavljate to pitanje kao da niste bili ministar finansija. Vi ste zemlju nekoliko godina zaduživali i udio javnog duga je rastao i prešao 50 posto.”

Za HDZ ovaj budžet pokazuje pogrešan smjer ekonomske politike.

„Ekonomska se politika usmjerila na poreznu stranu“,  naglasila je Martina Dalić, saborska zastupnica HDZ-a.

Rok za podnošenje amandmana ističe u srijedu, a o budžetu će saborski zastupnici glasati do kraja sedmice.

Izvor: Al Jazeera