Fule: BiH nije ispunila uslove za EU

Visoki komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule je, tokom dijaloga o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, vlastima te zemlje poručio da nisu ispunili obaveze utvrđene u mapi puta u Briselu.

Iako je ustanovio kako Evropska unija neće nametati nikakve rokove, jasno je istakao da će svako neizvršavanje obaveza iz mape puta neminovno dovesti do odlaganja kandidature za članstvo BiH u EU.

Kako je iz Sarajeva izvijestila reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, Fule je istakao da je provođenje presude Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i dalje prioritet.

“Kredibilna aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji ne može biti podnesena prije nego što dođe do provođenja ove presude”, rekao je Fule.

Problem za poljoprivrednike

Fule je podsjetio da su među prednostima Evropske unije više radnih mjesta, bolje obrazovanje, efikasnije pravosuđe, ali i ukazao na moguće posljedice nerada.  

“Zbog nedostatka koordinacije i nejasne podjele odgovornosti, poljoprivredna dobra i roba životinjskog porijekla ne mogu se izvoziti u Evropsku uniju, što uključuje i Hrvatsku od prvog januara naredne godine”, rekao je Fule.

Zbog nedostatka vremena, Fule je napustio Sarajevo. Kako je rekao, ohrabren je postignutim napretkom, ali nije pojasnio o čemu se radi.

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je kako je ranije rekao da bi “što se mene tiče, do kraja trećeg mjesca bio adekvatan rok, realno vrijeme da sve možemo izdogovarati.”

Prema briselskom planu, do sada je već trebao biti postignut dogovor o ustavnim promjenama i uspostavljen mehanizam koordinacije rada u odnosu prema Uniji.

Nastavak pregovora

Lider sada već opozicione Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izrazio je nezadovoljstvo ranije održanim sastankom u Mostaru i ponuđenim rješenjima.

“Da se pod politički utjecaj stavi policija, pravosuđe, izbor tužilaca, izborni proces, javne nabavke, centralna banka, Elektorprijenos, itd.”, nabrojao je Tihić osnove dogovora kojem se protivi.

Novi član vladajuće šestorke, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, rekao je kako se jedino ratni profiteri protive ulasku u Evropsku uniju, a kada je upitanju  aktuelna vladajuća većina, “nema veleizdaja, ima samo jedan put – evropski put BiH.”

Treći krug dijaloga o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji trebao bi biti održan u februaru.

Izvor: Al Jazeera