Podrška iz Podgorice stanovnicima Gaze

Učesnici performansa su, uz brojne palestinske zastave, nosili transparente s natpisima 'Free Palestine', 'Gaza trpi, dok svijet gleda'... (Anadolija)
Učesnici performansa su, uz brojne palestinske zastave, nosili transparente s natpisima 'Free Palestine', 'Gaza trpi, dok svijet gleda'... (Anadolija)

U znak podrške Palestincima u Gazi na ulicama Podgorice u nedjeju navečer je održan performans u kome su učestvovali mladi iz Crne Gore, javila je dopisnica agencije Anadolija.

Oni su na ovaj način, kako su kazali, braći i sestrama u Gazi htjeli poslati poruku da “nisu sami”.

Učesnici performansa su, uz brojne palestinske zastave, nosili transparente s natpisima “Free Palestine”, “Gaza trpi, dok svijet gleda”…

U organizaciji Islamske zajednice Crne Gore u Hotelu „Crna Gora“ u Podgorici je, također, održana tribina na temu „Gaza, test čovječnosti“, na kojoj je govorio prof. dr. Nusret Isanović, profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Bihaću.

Tribini je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

Isanović je ukazao na nedostatak solidarnosti muslimana usvijetu u ovakvim situacijama, te na “odsustvo svakog osjećaja brige jednih za druge”.

Za razliku od toga, dodao je, Jevreje karakteriše jako moćna zajednica. U takvoj zajednici svi stoje jedni uz druge i brinu jedni o drugima.

“Niko istinski i kontinuirano ne brine o Palestini, naročito ne Saudijska Arabija. Da Saudijsku Arabiju istinski interesira Palestina, ili bilo koju drugu zemlju, oni bi se ujedinili i palestinska pitanja bi se počela rješavati. Palestina strada na očigled, sedam milijardi ljudi, i to strada na najbrutalniji mogući način. Jevreji ne mogu stradati bilo gdje u svijetu, a da se to ne tiče svih ostalih Jevreja”, kazao je Isanović.

Podvukao je da je ono što se dešava u Gazi, prije svega, etičko, humano, ljudsko, odnosno moralno pitanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Reporteri Al Jazeere izvještavaju o atmosferi u Gazi i Izraelu nakon potpisivanja prekida vatre.

22 Nov 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO