Nastavak suđenja Sanaderu za Fimi mediju

Sanaderu se sudi za izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi media (Arhiva)

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je, prvi put nakon prošlosedmične nepravomoćne presude na 10 godina zatvora, na zagrebački Županijski sud doveden iz zatvora u Remetincu s lisicama na rukama.

U dvoranu gdje mu se, zajedno s bivšom strankom i njenim dužnosnicima, sudi za izvlačenje državnog novca preko agencije Fimi media, dovela su ga dvojica pravosudnih policajaca.

Za razliku od ranijih ročišta na koja je dolazio sa slobode pravosudni policajci pored Sanadera sjede i na klupi za optuženike.

Utorak 20. novembra, kada je kažnjen s deset godina zatvora zbog primanja provizije od austrijske Hypo banke te mita od mađarskog MOL-a kojemu je zauzvrat prepustio upravljačka prava u Ini, Sanaderu je bio zadnji dan slobode od 16. decembra prošle godine.

Tada je nakon pet mjeseci izašao iz istražnog zatvora gdje je smješten 18. jula 2011. kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Suđenje u slučaju Fimi medija nastavljeno je ispitivanjem zaposlenice Ministarstva gospodarstva Marcele Gracin koja je uz ranije poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i vlada paralelno za naknadu od 1500 kuna radila u HDZ-u.

Ona je jedan od svjedoka za koje tužiteljstvo sumnja da se dobivali honorare iz stranačkog crnog fonda u koji se navodno slila većina nezakonito izvučenog novca iz državnih institucija i kompanija.

Saslušanje pet svjedoka

Naknadu joj je, kako je rekla, bez ikakvog ugovora, “na ruke” isplaćivala optužena bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

U nastavku današnjeg ročišta očekuje se saslušanje još pet svjedoka.

Optužbe u slučaju Fimi medija priznali u Branka Pavošević, bivši stranački rizničar Mladen Barišić i vlasnica tvrtke po kojoj je afera dobila ima Nevenka Jurak, dok nedjelo poriču Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček koji tvrde da su žrtve politički motiviranog montiranog postupka.

Predstavnici HDZ-a, prve političke stranke optužene za korupciju tvrde da su se navodne nezakonitosti događale bez znanja regularnih stranačkih tijela.

Izvor: Agencije