Irinej: Hag oslobađanjem Hrvata skinuo masku

Nekoliko hiljada ljudi, koje su predvodili predstavnici srpskih vlasti,  prošetalo je centrom Beograda, u protestu zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Izbjeglička udruženja predala su predsjedniku skupštine Srbije rezoluciju kojom se od Vlade traži da što prije otvori dijalog sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom o trajnom rješavanju problema izbjeglica.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u nedjelju da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud, javio je Tanjug.

“Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima, a nevine žrtve krivcima”, rekao je patrijarh na parasstosu srpskim žrtvama ratova 90-ih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Prema riječima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu i potvrdio da “nije utemeljen na pravnim normamam, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena”.

Protestna kolona

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primijeniti srpska poslovica “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 prognanih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih.

“Očigledno je da Haški sud prikriva zločine nad Srbima”, dodao je patrijarh.

Kako su izvijestili beogradski mediji, patrijarh Irinej rekao je i da “Srbija poštuje Evropu i želi da bude s njom, ali ne po cijenu da se odriče svoje svete zemlje” Kosova.

“Ako nas hoće primiti u tu porodicu Zapada, neka nas prime ovakve kakvi jesmo. Ali, ako se trebamo odreći, hvala im na pozivu, ostaćemo da živimo svojim životom, teškim i mukotrpnim, kojim smo živeli 500 godina”, poručio je čelnik SPC-a.

Poglavar SPC je u ime Crkve poručio državnom vrhu Srbije da ostvari što prisnije veze sa Rusijom.

“Svoj mali čamac treba da vežemo za veliki brod našeg velikog slavenskog bratskog naroda, sa kojim smo povezani krvlju i verom. Oni su naša potpora i nada, a uvek su bili sa nama kada nam je trebalo, a danas nam trebaju najviše”, istaknuo je patrijarh srpski Irinej u Beogradu na pomenu srpskim žrtvama ratnih sukoba 90-ih.

Parastosu su prisustvovali premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, predsjednik skupštine Nebojša Stefanović, kao i ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija i brojni građani koji su ispunili ulice ispred i oko Saborne crkve.

Nakon parastosa kreće, takođe u organizaciji Koalicije udruženja izbjeglica, protestna kolona, pod sloganom “Tražimo pravdu i za srpske žrtve”.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je u nedjelju da je zatražilo od tužilaštva Haškog tribunala materijale i dokaze o „počinjenim ratnim zločinima, tokom i poslije vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga Oluja“, koji se nalaze u predmetu protiv Ante Gotovine i ostalih, javio je Tanjug.

Pored zahtjeva za dostavljanje dokumentacije u navedenom predmetu, Tužilaštvo je obavijestilo glavnog tužioca Tribunala Serge Brammertza da je od Tranzicionog tima Haškog tribunala zatražilo materijale.

To se, kako je navedeno u saopštenju, posebno odnosi na one lokacije, za koje Tužilaštvo za ratne zločine vodi pretkrivični postupak. 

Šest lokacija

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je prije nekoliko dana da to tužilaštvo na šest lokacija – Mali Alan, Dvor na Uni, Gospić Kijani pored Gračaca, Petrinja i Vrgin most, vodi predistražne postupke u vezi sa zločinima nad Srbima 1995. godine. 

On je objasnio da Tužilaštvo ne pokreće istrage jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, “već zato što je moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, pošto taj sud ima prednost u pokretanju postupaka u odnosu na srpsko tužilaštvo”.

“Počinjemo tamo gde smo stali. Mi već vodimo na šest lokacija, vezano za Oluju, predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svedoka, zajedno sa Veritasom”, rekao je Vukčević za B92, dodavši da su saslušavani i svedoci u vezi s akcijom hrvatske vojske “Bljesak”.

On je dodao da je Tužilaštvo prvo čekalo pravosnažnost presude da bi moglo da koristi dokaze iz Haga.

“Saslušavali smo i svedoka za akciju Bljesak, ali i ljude koji su dali svoje iskaze vezano za sve događaje. Sad ćemo sa Hrvatima na osnovu Memoranduma o saradnji da pokušamo da razmenimo dokaze”, rekao je Vukčević.

Predmeti ratnih zločina počinjenih tokom i poslije akcije “Oluja” 1995. na kojima radi Tužilaštvo, po Vukčevićevim riječima se odnose na mjesto Kijani pored Gračaca, gdje je ubijeno 14 srpskih civila. 

Tu spada i Mali Alan gdje je 22.1.1993. na Velebitu ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine, od kojih su “neki ubijeni nakon zarobljavanja, a jedan broj ubijenih je izmasakriran do smrti.” 

Predistražne radnje se vode i u vezi Dvora na Uni gdje je ubijeno devet hendikepiranih civila 8. avgusta 1995, u lokalnoj osnovnoj školi, navodi Vukčević. 

Tu spada i Gospić u okviru kog se istražuje smrt 13 žrtava iz tog grada, zatim dvije žrtve u Opštini Donji Lapac, sedam žrtava u opštini Udbina, 17 u opštini Vrhovine i dvije u Plitvičkim jezerima. 

Inače, zločini tokom i posle akcije Oluja na području Gospića bili su predmet optužnice protiv Gotovine i Markača, “ali nijedno od lica koja su navedena kao ubijena ili nestala nije uključeno u tu optužnicu”. 

Predistražne radnje se odnose i na Petrinju “gde su ekshumirani posmrtni ostaci 66 osoba na groblju u tom mestu.”

Na pitanje šta očekuje da će srpsko Tužilaštvo dobiti od Hrvatske, Vukčević je odgovorio da ta dva tužilaštva već zajedno rade na slučaju Dvora na Uni.

“Mi smo bili u Kopenhagenu i saslušali smo četrvoricu pripadnika danskog bataljona koji je bio na licu mesta. To su valjani dokazi. Očekujem u duhu te dobre saradnje da će oni otkriti izvršioce”, istakao je Vukčević. 

Jedino revizija

On je rekao da je svrha toga da izvršioci zločina budu privedeni pravdi, ali je dodao da u slučaju Gotovine i Markača, koje je Hag pravnosnažno oslobodio optužbi za zločine u Oluji, gotovo više ništa ne može da se uradi.

“U odnosu na Gotovinu i Markača mi ne možemo gotovo ništa više da uradimo za njihovo eventualno lišavanje slobode. Tu može da se pokrene postupak revizije na osnovu neke nove činjenice za koju se nije znalo u vreme suđenja, ili koje nije bilo dostupno, poput ovih topničkih (artiljerijskih) dnevnika”, rekao je Vukčević.

Izvor: Al Jazeera i agencije