Snimak optužbi na skupštini Razvojne banke

Kraj političkoj krizi na razini Federacije se ne nazire. Tome svjedoči i posljednja sjednica Skupštine Razvojne banke Federacije, koja je otkrila ne samo razlike među dojučerašnjim koalicijskim partnerima, već je  otvorila i niz pitanja kojim bi se ubuduće moglo pozabaviti i Tužiteljstvo.

Direktor Uprave banke Ramiz Džaferović optužio je pojedine stranačke lidere da su na njega vršili pritisak da određenim osobama omogući isplatu kredita u ovoj banci.


Džaferović objašnjava zašto nije ranije reagirao

Direktor Uprave Razvojne banke Ramiz Džaferović  član je Stranke demokratske akcije. Njegov mandat trebao je prestati 27. ovog mjeseca, ali je federalni premijer Nermin Nikšić, bez saglasnosti svih članova Vlade, donio odluku o produženju mandata.

Najavljene krivične prijave

Zbog toga pojedini ministri najavljuju podnošenje krivične prijave protiv premijera.

Od vrha svoje stranke SDA Džaferović je  tražio podršku za još jedan mandat, ali je, zbog raskola u Vladi Federacije, jednoglasna podrška izostala. Mišljenje je, zatim, potražio u SDP-u.

Na sjednici Skupštine banke, koju čine ministri u Vladi Federacije, optužio je stranačke funkcionere SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a da su na njega vršili pritiske da nezakonito dodjeljuje kredite.

U više navrata se obratio SDA-ovom ministru za izbjegle i raseljene osobe Adilu Osmanoviću:

“Vi ste tražili da dam Lijanoviću, i odobrim pet miliona maraka kako bi Lijanovići ostali u vlasti. Jel to tačno ili nije… Došli ste sa stranačkim kolegom i tražili od mene da kupim zgradu ispod Impotanea koja košta dvadeset miliona maraka, ima četiri sprata garaža, te rekli da se vi možete uklopiti u dva miliona maraka”

“Niti sam ikada tražio da date Lijanovićima pet miliona maraka kredita, niti sam tražio kupovinu poslovnog prostora, i molim vas, nemojte se tim služiti”, odgovorio je Osmanović.

Džaferović  je nekoliko puta ponovio da je posebne usluge tražio i sam Jerko Ivanković Lijanović, inače ministar poljoprivrede iz redova Narodne stranke Radom za boljitak u Federalnoj vladi:

“Kad je dolazio 12. kod mene tražio je da se završi jedan kredit od dva miliona, jer on ima sutra sastanak u SDA-u.”

Optužbi za pritiske nije poštedio ni potpredsjednika SDA Asima Sarajlića, niti HSP:

“Kad je u pitanju HSP jest gospodin Živko Budimir, za firmu Virtex Posušje.”

Iako Džaferović tvrdi da sve optužbe može i dokazati, prozvani funkcioneri tvrde kako Džaferović na ovaj način nastoji dobiti još jedan mandat.

“Ja pozivam Džaferovića da iznese dokaze u javnost”, kazuje  Jerko Ivanković Lijanović.

Ali s obzirom na to da su optužbe iznesena na račun tri stranke čiji ministri učestvuju u radu Vlade, Osmanović tvrdi, da sve to ima i neke druge ciljeve:

“Da se i na ovakav način napravi pritisak da se povučemo iz Vlade Federacije.”

Sve evidentirano

Vjerodostojnost Džaferovićevih tvrdnji uskoro bi mogli provjeriti pravosudni organi. Bit će to prilika da i jedna i druga strana iznesu svoje dokaze.

“U banci je sve evidentirano. Zato se i zove banka. Upamtite, banka je špijunska organizacija”, kazuje Džaferović.

Rad Ramiza Džaferovića godinama prate brojne afere. Prije tri godine  je SDP bio najveći zagovornik da Džaferović bude smijenjen. Protiv Džaferovića je pokrenuto niz sudskih postupaka, no svaki je rezultirao njegovim oslobađanjem.

Izvor: Al Jazeera