Izetbegović: Prevazići vještačke podjele BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Delegacije Predsjedništva BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, boračkih udruženja položile su cvijeće kod spomenika Vječna Vatra, javila je agencija Fena. Bosna i Hercegovina podijeljeno dočekuje 25. novembar – svoj Dan državnosti. Praznik se proslavlja samo u entitetu Federacija BiH, dok ga Republika Srpska ignoriše.

“Danas je dan kad je jedna hrabra generacija potvrdila hiljadugodišnje trajanje Bosne i Hercegovine. Suprostavila se nacionalizmu, rasizmu, podjelama, svemu onome što je retrogradno. Naše je da nastavimo. Obično me na ovaj dan pitaju kada će svi u Bosni i Hercegovini slaviti Dan ZAVNOBIH-a? To će biti kad u sebi pomire podjele“, rekao je  član Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović, dodavši da ovdje ne može biti nadjačavanja ni tjeranja na prihvatanje. 

„Očekivati je da će konačno u Bosni I Hercegovini proraditi potreba  da treba biti jedinstven,da treba biti patriota,antifašista da treba voljeti svoju zemlju. Jednostavno da treba biti na strani dobra, voljeti svoju zemlju, voljeti ljude u njoj i slaviti dan koji to simbolizira”, kaže Izetbegović. 

Podijeljeni i antifašisti

O zajedničkim praznicima i neslavljenju pojedinih na cijeloj teritoriji BiH Izetbegović kaže da postoji problem jer su i antifašisti podijeljeni u grupe. 

“Kad to u sebi ljudi podjele. Kad prevaziđu neke vještačke podjele koje su počele prije 20 godina tada će se odazvati ovakvom datumu,“ rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Neposredno prije dolaska zvaničnika na prostor ispred Vječne vatre došla je grupa mladića i djevojaka koji su sjeli ispred spomenika sa papirom na kojem je napisano: Ko je odgovoran? Član 239 (Krivični zakon BiH) Službena osoba u institucijama Bosne I Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta, koja odbija da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava ili sprječava da se takva odluka izvrši ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

Ovaj mirni protest neformalne grupe građana odnosio se na na nesprovođenje presude Evropskog suda u Strasburgu u vezi slučaja Sejdi-Finci. 

Pošto praznik pada u nedelju, Vlada Federacije BiH odlučila je da neradan dan bude u ponedjeljak, 26. novembar. U RS-u će ponedjeljak biti radni.

Ovaj datum je jedan od najvažnijih u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine. Na ovaj dan je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i hrabro podignut glas njenih naroda i građana protiv fašizma i nepoštivanja drugog i drugačijeg, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.  

Predsjednik Skupštine RS-a IgorRadojičić smatra da je riječ o prazniku koji vuče korjene iz Narodnooslobodilačke borbe i bivše SFRJ koja je prestala da postoji, a AVNOJ i ZAVNOBiH više nisu na snazi i da taj dan nije praznik u Republici Srpskoj. 

Na ovaj datum 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Moderni temelj državnosti

Time su udareni moderni temelji državnosti – stav je koji dominira u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, Federaciji.

“Ovaj datum je jedan od najvažnijih u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine. Na ovaj dan je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine i hrabro podignut glas njenih naroda i građana protiv fašizma i nepoštivanja drugog i drugačijeg”, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.  

Pozvao je na ponos na sve što su generacije prije nas učinile na očuvanju BiH.

“Neka nam sjećanje na njih baš na ovaj dan bude još jedan poticaj da zbijemo patriotske redove i učinimo BiH prosperitetnom zemljom, po mjeri svih njenih naroda i građana”, poručio je Izetbegović. 

On će tim povodom položit cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra, Mezarje Kovači i spomen-obilježje ubijenoj djeci okoljenog Sarajeva 1992-1995. 

Iz Izetbegovićeve stranke SDA smatraju da je prije tačno 69 godina potvrđen kontinuitet državnosti BiH, ali i njen multinacionalni i multikonfesionalni karakter, da je nebrojano mnogo puta je osporavana, ali je sačuvala svoje specifičnosti. 

Predsjednik Skupštine RS-a IgorRadojičić smatra da je riječ o prazniku koji vuče korjene iz Narodnooslobodilačke borbe i bivše SFRJ koja je prestala da postoji, a AVNOJ i ZAVNOBiH više nisu na snazi i da taj dan nije praznik u Republici Srpskoj. 

„Bosna i Hercegovina je ostala država svih njenih naroda, onih koji su je morali napustiti ali je nose u srcu i onih koji su nastavili živjeti na svojoj djedovini i na svojim ognjištima“, navedeno je u čestitki.  

Različito gledanje

Sa druge strane, predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić je tim povodom rekao da svako ima pravo na obilježavanje svojih praznika, na različito gledanje sadašnjosti, prošlosti i budućnosti.

Radojičić smatra da je riječ o prazniku koji vuče korjene iz Narodnooslobodilačke borbe i bivše SFRJ koja je prestala da postoji, a AVNOJ i ZAVNOBiH više nisu na snazi i da taj dan nije praznik u Republici Srpskoj. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ovako Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a opisuje 98-godišnji Mitar Subotić, delegat na skupu koji je održan 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. U većem dijelu Bosne i Hercegovine slavi se Dan državnosti. Na ovaj datum 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH). Zgrada gdje je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO