Hrvatska: Nova hapšenja ‘krtica’ u policiji

Policajci uhapšeni zbog sumnje da su odavali informacije iz tajnih istraga korupcije i organiziranog kriminala (EPA)
Policajci uhapšeni zbog sumnje da su odavali informacije iz tajnih istraga korupcije i organiziranog kriminala (EPA)

Hrvatska policija je, poslije hapšenja dvojice pripadnika MUP-a zbog odavanja tajnih podataka, nastavila hapsiti “krtice” u svojim redovima na području Zagreba.

Marko Svalina i Vjekoslav Drnić se već skoro dva mjeseca nalaze u zatvoru Remetinec zbog sumnji da su odavali informacije iz tajnih istraga korupcije i organiziranog kriminala, piše zagrebački Jutarnji list.

Istraga je do sada rezultirala hapšenjem pet lica, a prije mjesec dana uhapšeni su i Vlado Rajić, kum Vinka Žuljevića Klice i preduzetnici Igor Mlinar i Rudolf Krpina, koji su navodno bili posrednici između korumpiranih policajaca i zainteresiranih lica iz kriminalnog miljea.

Tokom akcije koja je u petak provedena u Zagrebu uhapšena je i Anita Zorko, dugogodišnja službenica odjeljenja privrednog kriminaliteta zagrebačke policije kojoj se na teret stavlja da je Drniću, svom bivšem kolegi iz odjeljenja i kandidatu za načelnika toga odjeljenja, predavala dokumente koje je ovaj dalje davao Rajiću, Mlinaru i Krpini.

Pokušaj iznude

Iako ni policija ni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) ne žele davati nikakve informacije, nezvanično se saznaje da je među dokumentima koja je Zorko dostavila Drniću i policijska operativna analiza navodnog pokušaja iznude nad direktorom FK Dinamo, Zdravkom Mamićem i to prema policijskim zaključcima, od strane Hrvoja Petrača, tajkuna koji je prije nekoliko godina bio pravosnažno osuđen zbog otmice sina Vladimira Zagorca.

Tvrdnje o postojanju sumnje za iznuđivanje nad Mamićem do sada su potpuno nepoznate hrvatskoj javnosti. Radi se o predmetu koji do sada nikad nije rezultirao nikakvim procesuiranjem, pa nije bilo ni poznato da je događaj ikad postojao.

Petračev advokat Ljubo Pavasović Visković rekao je da ” Petrač nema nikakvih spoznaja o tome da bi bio predmetom bilo kakvog policijskoga interesa jednako kao što mu se i sam kontekst u koji ga se dovodi čini potpuno besmislenim i netočnim “.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO