Vlada omogućila objavu Registra branitelja

Izmjenom zakona više od stotinu podignutih tužbi pripadnika HVO-a proglašavaju se nevažećima (Pixsell)

Vlada u Hrvatskoj uputila je u saborsku proceduru izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz rata i članova njihovih porodica kojima se omogućuje objava Registra branitelja.

Registar branitelja sastojat će se od općeg i posebnog dijela i pomoćnih podataka.

Opći dio sadržavat će lične podatke, te broj dana sudjelovanja u ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost Ministarstvu unutrašnjih poslova ili Ministarstvu odbrane, te status branitelja ili dobrovoljaca.

U posebnom dijelu nalazi se naziv jedinice kojoj je branitelj pripadao i period sudjelovanja u ratu u Hrvatskoj.

Pomoćni podaci služe za tehničku podršku, obradu te razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

Javno dostupni u elektronskom obliku bit će podaci iz općeg dijela, dok informacije iz posebnog dijela mogu biti dostupne javnosti, ukoliko hrvatski branitelj to odobri.

‘Politička volja’

Premijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je kako se objavom Registra branitelja nikog ne izlaže niti ugrožava, “a čuvaju se podaci koji su osjetljivi”.

„Javnost ima pravo znati te podatke, idemo napraviti što smo obećali“, rekao je Milanović, dodavši kako ne vjeruje da će neko opet napadati odluku o objavi Registra branitelja.

Ministar branitelja Predrag Matić istakao je u izjavi novinarima nakon Vladine sjednice da se time ispunjava jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije, dodavši kako očekuje objavu Registra branitelja do Božića.

„Utvrđene su sve zakonske pretpostavke. Dobili smo sve suglasnosti, Registar će biti objavljen, a dalje neka institucije rade svoj posao“, rekao je Matić, naglasivši kako se radi o političkoj volji, te da nije bilo potrebno mijenjati niti jedan zakon.

“Isti ljudi, s istim zakonima do prošle godine su tvrdili da se to ne može i ne smije objaviti, a sada kažu da može”, kazao je Matić. On je dodao da su izmjene zakona potrebne za objavu podataka iz posebnog dijela Registra branitelja, što je riješeno ličnim odobrenjem branitelja.

Pripadnici HVO-a

Hrvatskim braniteljima koji daju odobrenje bit će objavljen cjelokupni ratni put, rekao je Matić i najavio da će na predstavljanju Registra on i ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Ante Kotromanović i Ranko Ostojić, objaviti „svoje cjelokupne ratne puteve“.

Ministar smatra da zbog objave branitelji neće imati neugodnosti, “kao što ih nisu ni imali”.

Izmjenama zakona također se omogućuju povoljniji uvjeti za porodičnu penziju.

Također se rješava i pitanje više od stotinu podignutih tužbi pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) protiv Hrvatske kojima traže isplatu invalidnine i dodataka.

Rješenja koja imaju proglašavaju se nevažećima, rekao je ministar, dodajući da će se time otkloniti mogućnosti daljnjih postupaka, a u saradnji s državnim odvjetništvom pokrenuti postupci za povrat nezakonito stečenih isplata s kamatama, “kako je Hrvatska i njima plaćala”.

Registar hrvatskih branitelja izašao je u javnost krajem prošle godine, za šta je bio osumnjičen aktivista i bloger Marko Rakar.

U januaru, tadašnja predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor rekla je da će se ova stranka boriti protiv objavljivanja Registra. 

Izvor: Agencije