Hrvatska restruktuira državnu aviokompaniju

U drugoj fazi finansijskog restrukturiranja Hrvatska planira u CA investirati dodatnih 20 miliona eura (Reuters)

Hrvatska državna aviokompanija Croatia Airlines (CA) mora u sljedećih pet godina uštedjeti blizu 38 miliona eura, a u iduće dvije godine smanjiti broj zaposlenih za 10 posto, te provesti finansijsko i poslovno restrukturiranje, rekao je u utorak hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Hrvatska Vlada je za aviokompaniju odabrala model razvojnog restrukturiranja koje, pored spomenutog, uključuje zamjenu državnih potraživanja za vlasnički udjel, podizanje produktivnosti i restrukturiranje flote.

Broj zaposlenih prema planu sa sadašnjih 1.130 bio bi smanjen za njih 109.

„Opredjeljujući se za razvojno restrukturiranje država je odbacila stečaj kao rješenje za CA, jer bi on veoma nepovoljno utjecao na cjelokupnu djelatnost zračnog prijevoza u Hrvatskoj u kojoj CA ima stratešku i dominantnu ulogu“, rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Smanjenje imovine

Kako je najavio i kako je već objavljeno putem Zagrebačke berze, država planira dokapitalizaciju CA-a zamjenom potraživanja za vlasnički udjel u iznosu od 87 miliona eura, a novost je da u drugoj fazi finansijskog restrukturiranja Hrvatska planira u ovu aviokompaniju investirati dodatnih 20 miliona eura.

U planu je i smanjenje dugotrajne imovine za  nešto više od 60 miliona eura, te povećanje flote za jedan avion u 2015. godini.

Kako bi se sve to provelo, plan moraju prihvatiti Uprava, sindikati i povlašteni dioničari, rekao je Hajdaš Dončić, dodavši kako je to u njihovom interesu, jer CA ne može opstati uz sadašnji obim prometa i zaduženosti.

Govoreći o izgledu CA-a nakon restrukturiranja, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko je rekao da će kompanija imati tri profitna centra – redovno letenje, čarter letove i usluge tehničkog održavanja za druge kompanije.

On očekuje da će provođenjem restrukturiranja prihodi kompanije rasti po prosječnoj godišnjoj stopi od tri posto.

„Odabirom razvojnog restrukturiranja CA je odbacio low cost [niskog troška] i čarter modele poslovanja, te ostaje prijevoznik oslonjen na Star Alliance i uz snažne poslovne veze s njemačkom Lufthansom“, rekao je Kučko.

On je doda da CA zasad neće ukidati neprofitabilne linije, jer bi se to moglo negativno odraziti na cijelu mrežu.

Izvor: Agencije


Povezane

Zaposlenici Croatia Airlinesa u četvrtak su počeli jednodnevni štrajk. Okupili su se ispred zgrade najveće hrvatske aviokompanije kako bi upozorili na narušen sigurnosni standard, ali i na loše poslovanje, koje, kako kažu, kompaniji stvara gubitke. „Od 150 pilota, danas ih je prema zakonskoj obvezi radilo 34, a od 57 letova, 30 je otkazano. No, nervoze […]

Published On 08 Mar 2012

Razlog štrajka je odbijanje uprave Croatia Airlinesa da prihvati zahtjeve sindikata tokom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Published On 09 Mar 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO