Prelević: Prisluškivanje možda inscenirano

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je da tajkuni žele upravljati zemljom, da je otkriveno da grupa pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) prisluškuje njega i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ali je naglasio da se nikoga ne plaši i da država mora pobijediti.

Dok premijer Srbije Ivica Dačić tvrdi da ‘nedopustivo’ prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim, Boža Prelević, nekadašnji koministar policije Srbije i član lige eksperata LEX rekao je za Al Jazeeru kako nije isključena mogućnost da je afera inscenirana.

“Vlada je sada stabilna i ne vidim mogućnost da je može ugroziti neko od tajkuna”, rekao je on. “Srpska javnost treba da dobije informacije  po čijem nalogu je to rađeno i ko je korisnik prikupljenih informacija”.

Kako je pojasnio, prema Ustavu, policija može prisluškivati ljude koji se sumnjiče da su počinili krivična ili protivustavna djela, ali samo po nalogu istražnog sudije ili Vrhovnog suda, što isključuje mogućnost prisluškivanja predsjednika ili zamjenika premijera.

Međutim, Prelević kaže da uređaje za prisluškivanje nije teško nabaviti.

‘Na korak do haosa’

Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je za Al Jazeeru kako je bilo za očekivati da će afera poput Watergatea kad-tad isplivati u Srbiji.

On je rekao da je, nakon jedne akcije koju su ljetos provela ovlaštena lica po njegovom nalogu, “upozorio na to da to što mi zovemo sistem kontrole elektronskih komunikacija zapravo nije sistem”.

“To jedan provizorij, da ne kažem baš haos, u kojem su mogući najrazličitiji rizici, pa eto čak i ovakav kakav se desio”, zaključio je on.

Prema Šabićevim riječima, u ljetošnjoj akciji nadzora samo jednog telekom operatera, zahvaljujući softverskoj aplikaciji, utvrđeno je preko 270.000 pristupa bazama podataka što sigurnosnih, što kvazi-sigurnosnih službi.

Vučić je izjavio da pojedini tajkuni i kriminalci žele oboriti Vladu.

“Ali nećemo im dozvoliti da upravljaju zemljom i da donose političke i ekonomske odluke. Taj film neće više da gledaju. Država mora da pobedi”, poručio je Vučić.

“Pre tri dana otkrili smo da je jedna grupa, po nalogu MUP-a, prisluškivala najviše državne funkcionere, uključujući predsednika Tomislava Nikolića i mene. Pokrenuće se opsežna istraga i vrlo brzo ćemo utvrditi o čemu se radi”, rekao je Vučić za beogradske Večernje novosti.

Dačić: Potrebne reforme MUP-a

Upitan da li zna ko su ti ljudi, on je odgovorio da ne bi dalje govorio o tome.

“Neko je sigurno očekivao da ću da živim u žabokrečini, da ne menjam ništa i da se ne zameram nikome. A mnogima sam se zamerio. Svoj i život moje dece pretvorio sam u pakao. Ali nemam straha. Ako narod ima drugo rešenje, neće nam pasti kruna sa glave. Nemam čega da se krijem i koga da se plašim. Jedino brinem da se ne osramotim pred narodom”, istakao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje državnog vrha nema nikakve veze s njim kao ministrom policije, te da je, prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju Vučićev telefon.

U izjavi za Prvu TV Dačić je, komentirajući informacije o prisluškivanju Nikolića i Vučića, rekao da je to nedopustivo, zbog čega su, kako kaže, potrebne promjene u MUP-u.

“Sigurno je da to nema nikakve veze sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova. Ima veze sa policijom, jer ne postoji jasan sistem nadzora i kontrole akcija”, kazao je Dačić.

‘Zmijsko gnijezdo’

“Imam informacije da je uprava kriminalističke policije tražila listinge ne znajući, kako oni kažu, da je u pitanju telefon Aleksandra Vučića. Takve stvari ne smeju da se dešavaju i zato mislim da su potrebne promene u MUP-u. Biće uskoro raspisan konkurs za direktora policije i svi oni koji u ovome učestvuju ne treba više da budu na svojim funkcijama”, zaključio je Dačić.

Nikolić je za Radio-televizije Srbije (RTS) ranije izjavio: “Mi smo tu upali u zmijsko gnezdo, među ljude koji koriste visoke funkcije u mnogim službama da gospodare životima, među ljude koji su se drznuli da prisluškuju najpre mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To će morati da se istraži do kraja. Tako u Srbiji ne može da se živi.”

Ministar policije kaže da se apsolutno pridružuje zahtjevima Vučića i Nikolića da se ispita o čemu je riječ.

“Bilo je primera da se skidaju listinzi i mojih najbližih saradnika”, rekao je Dačić.

Vučiću je pojačano osiguranje, a Tužilaštvo je već pokrenulo istragu.

Kako je iz Beograda izvijestila reporterka Al Jazeere Anne-Marie Ćurčić, o istrazi u Tužilaštvu za organizovani kriminal ne žele ništa reći jer je, kako tvrde, riječ o državnoj tajni.

Novinar sedmičnika Vreme Filip Švarm kaže da je ovu aferu treba veoma ozbiljno shvatiti. 

On ujedno ne odbacuje mogućnost da se iza svega krije novi politički obračun, odnosno, kako kaže, preuzimanje određenih institucija od određenih centara moći. 

Izvori: Al Jazeera i agencije