Dačić: Nova Vlada učinila više od prethodnih

Vlada Srbije vratila je zemlju na put mogućeg rješenja kosovskog problema, članstva u Evropskoj uniji i zaustavljanja ekonomskog pada, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić povodom 100 dana rada Vlade.

On je dodao da “ne postoji čarobni štapić”, te istakao da je sadašnja Vlada Srbije uspjela učiniti više nego bio koja prije.

Kako je iz Beograda izvijestio reporter Al Jazeere Nebojša Grabež, ako je suditi po tvrdnjama čelnih ljudi Srbije, država je izbjegla najgori scenario – bankrot.

Po ocjeni Dačića, do takvih pomaka je dovela potpuna saradnja političkih stranaka koje čine Vladu i jedinstven pristup rešavanju problema, a to je plan i za naredni period.

Vučić: Veća očekivanja građana

Prema tvrdnjama ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, nova Vlada je u budžetu zatekla “rupu” veću od dvije milijarde eura. Javni dug je rastao, a zemlja je išla ka grčkom primjeru i krizi javnog duga.

Dinkić prethodnu vladu optužuje da je izbjegavala provođenje reformi i da je probleme gurala pod tepih.

“Oni zbog kojih su te reforme odlagane, imali su veliku matrerijalnu korist. Kombinacija ta dva razloga je bila ono zbog čega je vlada odlagala reforme”, rekao je Dinkić.

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić kaže da niko pri njenom formiranju nije očekivao čudo, te tvrdi da su očekivanja građana danas mnogo veća nego prije tri mjeseca.

“Građani ne žive ni dobro ni bolje, moraćemo da radimo napornije, odgovornije i ozbiljnije. Sprečili smo da zemlja odplovi u bankrot, započeli žestoku borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i to sa nultim stepenom tolerancije”, kazao je Vučić.

Kritike Vladi

Ruža Ćirković, ekonomska analitičarka u dnevniku Danas, kazala je za Al Jazeeru kako je njena najveća zamjerka novoj Vladi činjenica da je koncipirala rebalans više na povećanju PDV-a nego na štednji u državnoj administraciji.

“Njima kad se pokvari avion, oni kupuju drugi, a ako je stanje kako oni tvrde, mogu da lete JAT-om ili drugim kompanijama”, kazla je Ćirković.

Ona je dodala kako se u Srbiji ne može ozbiljno suočiti sa problemom nezaposlenosti i nedostatku stranih investicija dok god Vlada ne bude svakog mjeseca objavljivala stopu nezaposlenosti.

Srbija je dobila novu Vladu 27. jula, 82 dana nakon republičkih izbora. Umjesto ranijih 25, aktuelna Vlada ima 17 resora i 19 članova.

Izvor: Al Jazeera