Mediji: Gotovina pozvao Srbe da se vrate

Meron smatra da dostignuća ICTY-ja "nisu lijek za sve probleme s kojima se susreće područje bivše Jugoslavije" (AFP)

Hrvatski general Ante Gotovina, koji je prošle sedmice u Hagu oslobođen optužbi za ratne zločine, izjavio je za beogradske medije da se Srbi izbjegli iz Hrvatske trebaju vratiti svojim kućama, te da je rat stvar prošlosti.

Dačić: Licemjerna izjava

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da je poziv generala Gotovine Srbima da se vrate u Hrvatsku licemjeran i iluzioran.

“Iluzorno je i licemerno da poziv dolazi od onoga ko ih je proterao, ali vidite, i to je moguće. Mislim da taj njegov poziv treba da prate garancije šta će biti sa tim ljudima kada se vrate”, kazao je Dačić novinarima u Novom Sadu, prenosi Tanjug.

Komentirajući izjave pojedinih haških optuženika, Dačić je rekao da su ljudi koji su se nalazili u zatvoru u Scheveningenu izgradili kolektivni osjećaj da su svi koji su van tog zatvora protiv njih.

“Tako su zajedno dali čitulju (Slobodanu) Miloševiću, (Veselin) Šljivančanin je čestitao Gotovini i (Mladenu) Markaču što je njihova država stala iza njih, a naša nije, iako je pitanje da li bismo mogli nešto da uradimo i da jeste”, kazao je Dačić.

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio beogradski list Kurir, Gotovina je poručio izbjeglim Srbima da se trebaju vratiti svojim kućama, jer je Hrvatska “njihova domovina, kao što je i moja”.

“Nije ovo moja kuća više nego što je njihova”, dodao je Gotovina, kako ga citira Kurir.

Na pitanje novinarke hoće li će Srbi povjerovati njegovom pozivu da se vrate, Gotovina je uzvratio da je “to stvarnost” i ponovio kako je Hrvatska i njihova kuća.

“To je jasno. Pa, nije ovo moje više nego što je njihovo. Oni koji se žele vratiti, koji imaju kuće ovdje, ne trebam ih ja pozivati. Oni trebaju doći”, rekao je Gotovina.

Na pitanje hoće li se u zalagati da zločini nakon Oluje, za koje je on u Hagu oslobođen odgovornosti, u Hrvatskoj budu procesuirani, Gotovina je odgovorio: “Gledajte, bio je rat. To je stvar prošlosti, okrenimo se budućnosti, a ono što je prošlost pripada prošlosti i postoje institucije koje se time bave.”

Na tvrdnju novinarke da u Hrvatskoj uživa ogroman ugled, Gotovina je rekao da je on “običan građanin”.

“Ja sam običan građanin, kao i svaki drugi, bio Mađar, Talijan, Rusin, Srbin, Nijemac. Zapravo, ovo je njihova domovina jednako kao što je i moja”, kazao je Gotovina.

Gotovinin intervju prenijeli su i hrvatski mediji, a tonski zapis njegovog intervjua objavljen je na internetskoj stranici beogradskog lista kasnije tokom jutra.

Meron: Haški tribunal je nepristrasan

U međuvremenu, u autorskom tekstu koji je u ponedjeljak objavila beogradska Politika, predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron napisao je kako smatra da je taj Sud “stekao zasluženu reputaciju nezavisne, pravične i nepristrasne institucije”, čiju pravičnost potvrđuju i oslobađajuće presude.

“Važno je napomenuti da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) krivično gonio osobe sa svih strana u sukobima. Pravičnost Međunarodnog suda potvrđuje činjenica da su neka od suđenja okončana oslobađajućim presudama”, napisao je Meron.

Kako prenosi Tanjug, tekst je napisan prije nego što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala, kojim je predsjedavao Meron, prošle sedmice donijelo oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su bili optuženi za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem uklanjanja Srba silom ili prijetnjom sile.

“Osuđujuće presude su izrečene samo u onim slučajevima kada su međunarodne sudije bile mišljenja da je izvedeno dovoljno dokaza koji dokazuju krivicu optužene osobe van razumne sumnje. Uloga Međunarodnog suda kao nepristrasnog presuditelja o činjenicama pomogla je da se utvrdi neutralniji opis sukoba nego što bi to inače bilo moguće”, ocijenio je Meron.

On je rekao i da je, osim pravosudnog rada Haškog tribunala, posebno ponosan na saradnju tog Suda sa pravosudnim sistemima u državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Meron je, ipak, dodao da dostignuća ICTY-ja “nisu lijek za sve probleme s kojima se susreće područje bivše Jugoslavije nakon sukoba devedesetih godina dvadesetog stoljeća”.

“Neke od aktivnosti Suda su na meti kritike, mada me ohrabruje činjenica da su Međunarodni sud, u različitim trenucima, kritizirali širom bivše Jugoslavije pripadnici svih etničkih grupa i predstavnici svih političkih usmjerenja. Za mene je to potvrda da je naš rad pravičan i da nije politički motiviran”, napisao je Meron.

On smatra da čak i u sferi pravde u tranziciji, suđenja predstavljaju neophodan, ali ne i dovoljan napor i da dugogodišnji mir i pomirenje mogu biti ostvareni samo širokim naporima, “a da je u takvim okolnostima, kontinuirani i inkluzivni dijalog o ulozi Međunarodnog suda i širim pitanjima pravde i pomirenja neophodan da bi zemlje bivše Jugoslavije prevazišle sve izazove sa kojima se susreću”.

Meronov autorski tekst trebao je biti objavljen u Politici neposredno pred održavanje međunarodne konferencije o nasllijeđu ICTY-ja u državama bivše Jugoslavije, zakazane za 22. novembar u Beogradu.

U međuvremenu, Žalbeno vijeće ICTY-ja donijelo je oslobađajuće presude za Gotovinu i Markača, što je izazvalo ogorčenje javnosti u Srbiji.

Zatim je iz Haga stiglo obavještenje o otkazivanju konferencije, a Vlada Srbije je najavila da će odnose sa Haškim tribunalom svesti na tehnički nivo.

Grubješić ne putuje u Zagreb

Potpredsjednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je u nedjelju navečer da neće putovati u Zagreb, gde je 27. novembra sa ministricom vanjskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić trebala potpisati Sporazuma o saradnji u procesima eurointegracija dviju zemalja.

Grubješić je precizirala da je ona tu posjetu otkazala prije nego što je Haški tribunal donio oslobađajuće presude Gotovini i Markaču.

“Sa Pusićevom sam se videla nedavno u Pragu i ponudila sam joj da produžimo Protokol o saradnji u procesu evrointegracija, ali sam od nje dobila predlog sporazuma koji je nešto zahtevniji i na njemu bi trebalo više da se radi, a pogotovo sada, posle ove oslobađajuće presude i euforije koja je zahvatila Zagreb i Hrvatsku. Nemam nameru da žurim”, rekla je Grubješić.

Ona je napomenula da aktuelni Protokol važi do marta 2013. i da zbog toga nema razloga za žurbu.

Prema njenoj procjeni, “Zagreb i gotovo cela Hrvatska su poslednjih dana pokazali snažan nacionalizam”.

“Naš odgovor nikako ne bi smeo da bude isti”, dodala je Grubješić.

“Oslobađajuća presuda za dvojicu generala nikako ne oslobađa Hrvatsku od ratnih zločina. Trebalo je da presude Haškog tribunala doprinesu pomirenju u regionu, a to se nije dogodilo. Zato mi treba da postavimo pitanje Ujedinjenim nacijama da li postojanje ovakvog Haškog tribunala uopšte ima smisla”, rekla je ona.

Izvori: Agencije