Srbi sa sjevera uzimaju dokumente Kosova

Najveći broj zahtjeva za dokumenta dolazi od pripadnika srpske zajednice iz sjevernog dijela Mitrovice (AFP)

Šefica Administrativnog ureda kosovske Vlade za sjever Adrijana Hodžić izjavila je da više od 50 posto zahtjeva za izdavanje dokumenata Kosova koje dobija taj ured dolazi od Srba sa sjevera Kosova.

Ona je za Radio Kosovo rekla da se uglavnom radi o zahtjevima za izdavanje dokumenata kao što su lične karte, saobraćajne dozvole i druga dokumenta.

“Najveći broj zahtjeva za dokumenta dolazi od pripadnika srpske zajednice iz sjevernog dijela Mitrovice”, kaže Hodžić.

U Administrativnom uredu, koji je otvoren u julu, u sedam direkcija za sada radi 50 osoba i najveći je broj zaposlenih iz srpske zajednice, prenosi Tanjug.

Bojkotiran popis

Broj stanovnika sa sjevera Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, nepoznat je nakon bojkota posljednjeg popisa.

Posljednji popis u tri opštine na sjeveru Kosova i dijelu Mitrovice sjeverno od rijeke Ibar održan je još devedesetih godina.

Kada je vlast u Prištini objavila zvanične rezultate popisa koji je održan prošle godine, uz brojku od blizu 1,7 miliona stanovnika uvijek je išla i primjedba da popis nije izvršen na sjeveru Kosova.

Neke procjene su da na sjeveru danas živi skoro 60.000 ljudi.

Hodžić je ranije izjavila da tačnih podataka za sjever nema niko, a da su Srbi sa ovog područja bojkotirali prošlogodišnji popis koji je organizirala Priština.

Izvor: Agencije