Odobreno izručenje Kapetana Dragana

Vasiljković (desno) sudjelovao u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih godina (EPA)

Australski ministar unutrašnjih poslova odobrio je ekstradiciju Dragana Vasiljkovića, čije izručenje već godinama traži Republika Hrvatska, koja je protiv njega podigla optužnicu za ratne zločine.

Odluka ministra Jasona Clarea dolazi dvije godine nakon što je Vrhovni sud Australije odobrio ekstradiciju Vasiljkovića, koji je u Australiji promijenio ime u Daniel Snedden.

Vasiljković, koji je tokom rata u Hrvatskoj bio vođa paravojne jedinice i bio poznat kao Kapetan Dragan, nije uspio ubijediti australsku Vladu da treba ostati u Australiji.

“Ministar je donio odluku nakon što je pažljivo razmotrio Zakon o esktradiciji i uzeo u obzir argumente koje je iznio gospodin Vasiljković i drugi u njegovo ime, zašto on ne treba biti izručen Hrvatskoj”, navodi se u saopćenju ministrovog glasnogovornika.

“Gospodin Vasiljković može se žaliti na ministrovu odluku”, dodao je on.

Vasiljković priprema žalbu

Odlukom australske Vlade nije okončan dugogodišnji pravni proces, jer se Vasiljković može žaliti Federalnom, a potom i Vrhovnom sudu Australije.

Kako prenosi australski dnevni list The Australian, Vaisljković pregovara sa poznatim advokatom Danom Morijem, advokatom koji je predstavljao bivšeg australskog zatvorenika u Guantanamu Davida Hicksa u vezi sa pripremom za žalbu.

Vasiljkovićev dugogodišnji advokat Bruce Dennis potvrdio je za Al Jazeeru da je Vasiljković, koji je u pritvoru u Sydneyju, “utučen odlukom ministra”.

Dennis je istakao kako Vasiljkovića u Srbiji smatraju herojem, a u Hrvatskoj zlotvorom, te kako su šanse za fer suđenje u Hrvatskoj vrlo male.

Vasiljković je uhapšen u Australiji 2006. godine, pošto je Zagreb tražio njegovo izručenje, a poslije skoro četiri godine provedene u pritvoru australski Sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine Vasiljković je pušten uz kauciju, ali je u martu nestao, pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naredio njegovo izručenje Hrvatskoj.

Poslie 44 dana u bjekstvu, policija ga je našla u saveznoj državi New South Wales i pritvorila u zatvoru Silverwater u Sydneyju.

Vasiljković (56), koji ima australsko i srbijansko državljanstvo, optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i okolini tokom rata početkom devedesetih godina. Vasiljković negira optužbe.

Proces o kleveti

Prošle godine australski Federalni sud naredio je Vasiljkoviću da plati 919.000 eura odštete izdavaču The Australiana, nakon što je izgubio žalbu na presudu da nije oklevetan.

List je Vasiljkovića 2005. godine nazvao ratnim zločincem. U korist lista svjedočilo je više ljudi koji su na sidnejski Sud doputovali iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dva ključna svjedoka, mučeni zarobljenik iz Hrvatske i silovana žena iz BiH, list je pronašao nakon što je njihove priče po prvi put otkrio rivalni australski dnevnik The Age.

Prvi put u svijetu navodi o počinjenim ratnim zločinima bili su predočeni civilnom Sudu, koji je odlučivao o kleveti, prije nego što isti dokazi budu predočeni u krivičnom postupku Suda za ratne zločine u Šibeniku.

Nijedna australska Vlada nije uspješno izručila optuženika za ratne zločine.

Ove godine Vrhovni sud presudio je protiv ekstradicije Charlesa Zentaija (90), optuženog za ubistvo jevrejskog tinejdžera tokom Drugog svjetskog rata.

Izvori: Al Jazeera i agencije