Sporazum Crne Gore i BiH o izručenjima

Ovo je Crnoj Gori četvrti u nizu potpisani ugovor o izručenju (Anadolija)

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Crne Gore Duško Marković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u četvrtak u Podgorici ugovor između dviju država o izručenjima.

Prema ovom ugovoru, bit će omogućeno izručenje državljana ovih dviju države zbog počinjenih krivičnih djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, javlja Anadolija.

Ovo je Crnoj Gori četvrti u nizu potpisani ugovor o izručenju. Ranije su potpisani slični ugovori s Makedonijom, Hrvatskom i Srbijom.

Marković je izrazio veliko zadovoljstvo povodom nastavka saradnje s Bosnom i Hercegovinom na ovom polju.

‘Važan dokument’

“Potpisivanje ovog sporazuma danas je potvrda dobre saradnje, kao i garancija ne samo da se primjenjuju, već i da se uspostavljaju evropske vrijednosti i standardi na planu jačanja kapaciteta i unapređenja svojih politika”, kazao je Marković.

“Za Bosnu i Hercegovinu ovo predstavlja veoma važan dokument, s obzirom na to da je to ujedno i prvi potpisani ugovor o izručenju”, kazao je Čolak i izrazio nadu u nastavak dobre regionalne saradnje, kao i to da će Bosna i Hercegovina u budućnosti potpisati slične ugovore s ostalim zemljama regije s kojima ih još nema.

Kako naveo Marković, Crna Gora bi naredne godine ugovore o izručenju trebala potpisati s Kosovom i Italijom.

Izvor: Agencije