Slovenija: Odobren sporazum o bh. radnicima

Komitet Parlamenta je odobrio sporazum sa devet glasova za, naspram dva protiv (Delo)

Komitet za vanjske poslove slovenskog Parlamenta odobrio je sporazum s Bosnom i Hercegovinom o zapošljavanju građana te zemlje u Sloveniji, koji su dvije države potpisale 2011. godine, poslije učestalih žalbi zbog ugrožavanja prava građevinskih radnika u Sloveniji.

Prosječna plata 972 eura

Prosječna mjesečna neto plata za septembar isplaćena u oktobru u Sloveniji iznosila je 972,73 eura, što je nominalno 1,3 posto manje nego prošle godine, a realno, uvažavajući inflaciju, 3,8 posto manje, objavio je slovenski statistički zavod.

Prosječna mjesečna bruto plata za septembar ove godine iznosila je 1.489 eura.

Komitet Parlamenta je odobrio sporazum sa devet glasova za, naspram dva protiv, dok su poslanici opozicione Socijal-demokratije (SD) uložili prigovor zbog izostanka ministra za rad, porodicu i socijalna pitanja Andreja Vizjaka, javila je slovenska agencija STA.

Poslanici SD-a su željeli da Vizjak prenese zabrinutost najveće slovenske unije sindikata ZSSS, koja smatra da se sporazumom na prvi pogled štite prava radnika, ali da se zapravo diskriminiraju građani Bosne i Hercegovine u poređenju s drugim stranim radnicima.

Žrtve poslodavaca

Sporazumom iz juna 2011. godine reguliraju se sve procedure vezane za dobijanje radnih dozvola radnika iz Bosne i Hercegovine, kao i za njihov povratak u domovinu.

Također, sporazumom se uzimaju u obzir svi amandmani iz bilateralnog socijalnog sporazuma Bosne i Hercegovine i Slovenije, koji predviđa da nezaposleni radnici iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji uživaju iste beneficije kao i njihove slovenske kolege i drugi imigranti.

Radnici iz Bosne i Hercegovine, koji u Sloveniji predstavljaju većinu u građevinskoj industriji, često su bili žrtve poslodavaca koji su ih eksploatirali, podsjeća STA.

Njihova nezavidna pozicija je dodatno došla do izražaja nakon što je nekoliko većih građevinskih kompanija bankrotiralo, ostavivši na ulicama hiljade radnika bez plata i socijalne pomoći.

Izvor: Agencije