Rotacije u Vladi nakon Čačićeve ostavke

Dan nakon što je Radimir Čačić podnio ostavku na sve funkcije u Vladi,  poznato je ko će ga zamijeniti. 

Nema novih imena, kao što je premijer i najavio – dogodit će se samo rotacije.
 
Ostavka Čačića je došla nakon što mu je mađarski Sud odredio bezuslovnu kaznu zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. 
 
Na čelu Hrvatske narodne stranke Čačić ostaje sve do kraja marta, kada će se održati stranački sabor i izabrati novi predsjednik. 
 
Ministar ekonomije umjesto Čačića bit će Ivan Vrdoljak, sadašnji ministar graditeljstva. Na njegovo mjesto dolazi njegova zamjenica Anka Mrak Taritaš.
 
Prva potpredsjednica Vlade bit će ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić. 
 
Jedan od potpredsjednika Socijaldemokratske partije preuzet će koordinaciju ekonomske politike, a to bi trebao biti ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.
 
Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, premijer Zoran Milanović s ovim prijedlozima već u petak ide pred Sabor.
 

Težak test

Pusić je, prije objavljivanja novih ministarskih pozicija, kazala kako je pred Vladom “u svakom slučaju teška i loša situacija. Ali, suočili smo se s njom, ona je sada takva kakva je. Svakako, Vlada će funkcionirati normalno dalje i radit svoj posao, to nema nikakvog zbora“.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra kako će nedostajati Čačićeva energija.

„Gospodin Čačić doista ima jednu silnu energiju koja je bila jedan veliki motor u trenutku kada mi radimo posao ubrzano. Dakle, ono što se nije radilo osam godina očekuje se od nas da napravimo za za godinu, dvije“, izjavila je.

Ministri ističu kako su oni „svi zamjenjivi“, ali da, ipak, vjeruju kako je Vlada čvrsta i da njen rad „ne može poremetiti nijedan odlazak“.

Kažu da se „sve ostalo (se) može nadoknaditi“ osim ugleda, koji je Milanovićevoj Vladi opasno narušen, smatra analitičar Žarko Puhovski.

„Ovo što se dogodilo je sigurno nešto što je veoma neugodno. Prije svega zato što je unaprijed trebalo znati da Čačić nije uopće smio biti kandidat nakon svega što se dogodilo, jer nitko nema pravo biti začuđen ovom presudom“, dodaje on.

Milanovićev štit

Čačić je, slažu se mnogi, bio Milanovićev štit, jer je na sebe uzimao sve negativne reakcije javnosti.

„Ovo je nešto što je, po mom sudu, koliko god to ružno zvučalo, dobro za sve u Hrvatskoj, osim za Čačića i Milanovića. Za Čačića, iz jasnih razloga, ide u zatvor. Za Milanovića zato što je ostao bez štita koji mu je trebao i sad se gotovo osjeća gol“, kaže Puhovski.

Kiseljak je ranije izvijestila  kako se čini da će premijeru biti lakše biti pronaći osobu „koja će se umjesto Čačića baviti gospodarstvom, negoli osobu koja će se umjesto premijera sa zadovoljstvom svađati s cijelom javnošću – onako kako je to Čačić činio“.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je, na novinarsko pitanje kako će se ostavka Radimira Čačića odraziti na Vladu premijera Zorana Milanovića, odgovorio da će Vlada nastaviti svoj posao u izmijenjenom sastavu, te da vjeruje kako će biti uspješna i odgovoriti onim očekivanjima koja država ima od Vlade.

Na pitanje je li o tome razgovarao s premijerom Milanovićem, predsjednik Josipović je odgovorio da s njim redovno razgovara, pa su tako razgovarali i u srijedu, te mu je i premijer, kako prenosi, kazao da će Vlada nastaviti s radom, prenosi Hina.

Razgovarao je i s Čačićem, jer mu je upravo Josipović prvi prenio vijest o presudi koju je dobio preko komunikacija u avionu po povratku iz Katara. Čačićeva reakcija na to je bila, kako je Josipović kazao u četvrtak, ljudska.

Brz sudski postupak

Na pitanje je li ga to iznenadilo, Josipović je rekao da je riječ o sudskom postupku koji je možda išao nešto brže nego što smo mi navikli, ali to je u granicama zakona i ne bi trebalo nikoga previše iznenađivati.

Na spekulacije o eventualnom pomilovanju Čačića od strane predsjednika, Josipović je odgovorio da mađarski predsjednik može dati pomilovanje na odluku svojih sudova, ali hrvatski ili bilo koji drugi predsjednik to ne može učiniti za presude sudova u drugim zemljama.

Uz to, zakon sudske presude treba poštovati, jer ona ima svoju važnost, pravnu i moralnu, kazao je Josipović.

Izvori : Al Jazeera i agencije