O imenu Makedonije iduće sedmice

Nimetz je do sada održao više sastanaka s predstavnicima dviju strana i iznio nekoliko prijedloga (Reuters)

Posrednik Ujedinjenih naroda (UN) u sporu između Skoplja i Atine u vezi s imenom Makedonija Matthew Nimetz pozvao je pregovače dviju zemalja, Zorana Jolevskog i Adamantiosa Vasilakisa, na sastanak u sjedištu UN-a u New Yorku u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. novembra.

Iz ureda glasnogovornika sekretara UN-a saopćeno je da su makedonske i grčke vlasti prihvatile poziv medijatora Nimetza za nove razgovore u vezi spora s imenom.

Nimetz će se sastati posebno sa svakim od dvojice pregovarača, a zatim će uslijediti zajednički sastanak kako bi se procijenio status razgovora i načinio progres u iznalaženju uzajamno prihvatljivog rješenja za problem s imenom, javili su skopski mediji.

Spor u vezi s imenom Makedonija opterećuje odnose dviju država još od osamostaljenja Makedonije 1991. godine.

Suštinu problema predstavlja grčki stav da se ime Makedonija može koristiti samo za sjevernu pokrajinu te države, insistirajući na historijskom nasljeđu koje vodi porijeklo još od vremena Aleksandra Makedonskog.

Nekoliko prijedloga

Makedonija je u članstvo UN-a primljena 8. aprila 1992. godine, pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) i od tada se vode pregovori o pronalasku rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi s imenom Makedonija.

UN je, radi rješavanja problema, imenovao Nimetza za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka s predstavnicima dviju strana i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimetz ponudio bio je naziv “Sjeverna Makedonija”, a ranije su spominjani nazivi “Republika Gornja Makedonija”, “Nova Republika Makedonija” i “Republika Makedonija Skoplje”.

Pod patronatom svjetske organizacije, 1993. godine postignut je privremeni sporazum kojim se za Makedoniju u međunarodnim organizacijama koristi odrednica BJRM, a u bilateralnim odnosima s većinom država upotrebljava ustavni naziv “Republika Makedonija”.

Makedoniju je do sada pod ustavnim imenom priznalo 127 zemalja svijeta, među kojima su i sve bivše jugoslovenske republike, a sada države.

Izvor: Agencije