Husein Kavazović novi reisu-l-ulema IZ BiH

Na ceremoniji Inauguracije upriličenoj u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu dodijeljena je menšura novoizabranom reisu-l-ulemi Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Reis Kavazović položio je zakletvu na dužnost reisu-l-uleme IZ-a u BiH.

Primanjem menšure, šerijatsko-pravne ovlasti za vršenje najviše vjerske dužnosti u IZ-a u BiH, Husein Kavazović je postao 13. reisu-l-ulema. Na dužnosti će biti u narednih sedam godina.

Menšura predstavlja svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima.

U Odboru za predaju menšure su: Safet Softić, predsjednik Sabora IZ-a u BiH, Mustafa ef. Cerić, dosadašnji reisu-l-ulema IZ-a u BiH, Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Fikret Karčić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava, Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmije IZ-a u BiH.

Nakon inauguracije u Gazi Husrev-begovoj džamiji, drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu “Bristol” u prisustvu visokih zvanica.

Na svečanost dodjele menšure pozvano je blizu 800 zvanica.

On će je, kako piše u njenom tekstu, obavljati u skladu s propisima šerijata, ovlaštenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini te državnih zakona.

Cerićeve čestitke

Na ceremoniji dodjele menšure, koja je održana nakon podnevne molitve u Begovoj džamiji, govorili su odlazeći reisu-l-ulema Mustafa Cerić i predsjednik Sabora IZ-a u Bosni i Hercegovini Safet Softić.
 

Ivan Pavković uživo iz Sarajeva

“Uvaženi Huseine efendija, sretan sam i zadovoljan što ti emanet Menšure bosanskog reisu-l-uleme prenosim u slobodi naše vjere i nacije, pri punoj svijesti i istinskom uvjerenju da ćeš ti ovaj emanet nositi hrabro i mudro na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos našeg naroda”, rekao je Cerić na ceremoniji dodjele.

Cerić je čestitao novoizabranom reisu-l-ulemi, uz želju da bude “znak i putokaz svakom čovjeku dobre volje na putu istine, pravde, mira i pomirenja uvijek i na svakom mjestu”.

“Ovim činom prestaje moja dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu”, rekao je odlazeći reisu-l-ulema, dodavši da “od ovog trenutka dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu preuzima Husein ef. Kavazović, pa neka mu je hairli i sretno uz Allahovu pomoć i milost!”

Nakon svečanog polaganja zakletve, novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović održao je hutbu s minbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, javlja izvještač agencije Anadolija (AA).

To je, ujedno, bilo prvo obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića nakon svečanog preuzimanja dužnosti poglavara IZ-a BiH, odnosno vrhovnog muftije, koju će obavljati u narednih sedam godina.

“U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu, primih Menšuru Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ovlašćenje da vršim ovu odgovornu dužnost, kao izraz volje naše Islamske zajednice, potvrđene rezultatima glasanja Izborne skupštine 23. septembra ove godine. Tako mi Gospodara nebesa i Zemlje, tako mi našeg časnog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, tako mi Kur'ana časnog, tako mi dina koji je od Adema do Muhammeda, alejhi-s-selam, objavljivan, tako mi svjetova koje Uzvišeni stvori, obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno”, kazao je reis Kavazović.

Služba u duhu Šerijata

Predsjednik Sabora IZ-a u BiH Safet Softić rekao je da članovi Odbora za predaju Menšure uručuju ovo ovlaštenje novoizabranom reisu-l-ulemi kako “bi mogao vršiti dužnost Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u duhu časnih propisa Šerijata, ovlaštenja Šejhu-l-islama, Ustava Islamske zajednice i državnih zakona”.

Husein ef. Kavazović rođen je 1964. godine u Gradačcu.

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu stekao je zvanje imama, hatiba i muallima.

Nakon studija u Kairu radi kao imam, hatib i muallim u Gradačcu.

Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

Predavač je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Izvor: Agencije