Makedonski ljekari traže veće plate

U međuvremenu, traje štrajk medicinara u drugim kantonima Federacije BiH (Al Jazeera)
U međuvremenu, traje štrajk medicinara u drugim kantonima Federacije BiH (Al Jazeera)

Najmanje 1.500 ljekara specijalista u javnom zdravstvu Makedonije u srijedu je obustavilo rad.

Nezadovoljni su reformom ministra zdravstva, prema kojoj bi trebalo da budu plaćeni po broju intervencija u toku mjeseca.

Ministar Nikola Todorov kaže da štrajk ne priznaje i da je sve to što se događa rezultat političkih ambicija sindikalnog vodstva.

Klinički centri u Skoplju, Tetovu, Bitolju i Štipu u srijedu su primali samo hitne slučajeve, izvjestila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Niske plate ljekara

Ljekari traže povećanje plate i promjenu modela dobijanja zarade po učinku. Prosječna plata ljekara specijaliste u javnom zdravstvu je između 600 i 700 eura.

„Mi štrajkujemo za normalnu platu i normalno vrednovanje našeg posla, ovo sada je patetično“, kaže dr. Milan Samardžinski, specijalista ortopedije.

Sindikalisti kažu da su direktori klinika vršili verbalni pritisak na ljekare da obustave štrajk, ali napominju da se to neće desiti.

Dejan Stavrić, predsjednik Samostalnog sindikata Kliničkog centra kaže: „Štrajk će trajati dok se ne postigne dogovor.“

Prije nego što su odlučili da stupe u generalni štrajk, ljekari su dva mjeseca pregovarali o svojim zahtjevima sa ministrom zdravstva.

Specijalistkinja Kalina Stardelova ističe su ona i njene kolege nekoliko puta satima razgovarali sa ministrom Todorovom, ali bez rezultata. 

„Ozbiljni problemi sa kojima se suočavamao, mi ljekari u javnom zdravstvu, jesu niske plate. I insistiranje da se te niske plate smanje još više. Ide se na kvantitet, a ne na kvalitet naših usluga i generalno postoji gubitak dostojanstva naše profesije”, rekla je Stardelova.

Ministar optužuje sindikalce

Najava štrajka umanjila je broj pacijenata na klinikama. Ipak, ima i onih koji nisu bili obaviješteni.

Ljekari kažu da će raditi kao što je propisano zakonom u vrijeme štrajka.

„Bit će pregledani svi pacijenti, ali o daljnjem liječenju odlučit će individualno svaki ljekar“, kaže Nikola Gramatnikovski, specijalista kardiohirurgije.

Todorov kaže kako nema namjeru pregovarati sa štrajkačima, zato što oni nisu jedini sindikat zdravstva u Makedoniji.

On tvrdi da Samostalni sindikat Kliničkog centra i drugih zdravstvenih organa u Skoplju ne obuhvata većinu zdravstvenih radnika u toj zemlji.

Todorov kaže da štrajka nije ni bilo: „Danas nemamo prekid rada. I ja sam iskreno veoma zahvalan za samosvijest koju su pokazali lekari u Makedoniji.“

Ministar optužuje sindikalce da imaju političke ambicije i da je to glavni motiv za organiziranje štrajka.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO