Rijaset IZ BiH dao upute Bošnjacima za popis

U Proglasu se kaže da svaki Bošnjak treba da zna da 'Bosanac' nije njegovo ni etničko, niti nacionalno ime (Al Jazeera)
U Proglasu se kaže da svaki Bošnjak treba da zna da 'Bosanac' nije njegovo ni etničko, niti nacionalno ime (Al Jazeera)

U povodu najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) izdao je u ponedjeljak Proglas kojim poziva sva bošnjačka kulturna i nacionalna udruženja da se “aktivno uključe u akciju nacionalne afirmacije Bošnjaka kako bi se otklonile lažne dileme oko bošnjačkog vjerskog, nacionalnog i jezičnog identiteta”.    

U Proglasu je istaknuto da Rijaset podržava popis stanovništva u BiH te su građani pozvani da se odazovu popisu, prenosi Anadolija. 

“Nema na svijetu naroda kojem je nacionalno ime ‘Musliman’. To se moglo dogoditi samo nama Bošnjacima zato što smo zadnjih sto i više godina živjeli u neslobodi. Malo je naroda na svijetu kojem se tako dugo i uporno osporava pravo na vlastito etničko i nacionalno ime. To je moguće Bošnjacima zato što im se stalno otima nacionalna sloboda. Malo je naroda kojima se ukida ime jezika. To je bilo moguće Bošnjacima zato što ih se ne može gledati da žive u slobodi svoje kulture i tradicije.”

Etničko i nacionalno porijeklo

“Na isti način kao što svaki Englez zna da je Britanac njegova državna, a ne etnička i nacionalna odrednica, i kao što svaki Perzijanac zna da je Iranac njegov državni, a ne etnički identitet, tako isto i svaki Bošnjak treba da zna da ‘Bosanac’ nije njegovo ni etničko, niti nacionalno ime. Kao što ni naziv ‘Musliman’ nije njegov ni etnički, niti nacionalni identitet”, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.

Bosanac je, nastavlja se, svako ko ima bosanski pasoš, ali “Bošnjak je samo onaj koji je svjestan svog bošnjačkog etničkog i nacionalnog porijekla i svog specifičnog duhovnog i kulturnog bošnjačkog identiteta”.

“Zato Rijaset Islamske zajednice poziva Bošnjake da na predstojećem popisu stanovništva u rubrici ‘nacionalno/etničko izjašnjavanje’ upišu nacionalno ime ‘Bošnjak’, u rubrici ‘izjašnjavanje o vjeroispovijesti’ daju odgovor da je ‘islamska’, a maternji jezik ‘bosanski’. Jer svi oni koji navode Bošnjake da se na sljedećem popisu stanovništva u našoj zemlji pišu nacionalno ‘Musliman’, ‘Bosanac’ ili ‘Hercegovac’ rade direktno ili indirektno na etničkom čišćenju Bošnjaka”, naglašeno je u Proglasu Rijaseta.

Šta znači riječ ‘musliman’

Također je pojašnjeno da je ime ‘musliman’ univerzalna vjerska i duhovna vrijednost koja pripada muslimanima iz svih etničkih i nacionalnih zajednica širom svijeta.
 
“Zato Bošnjaci nemaju pravo to ime ‘musliman’ sebi prisvajati, nemaju pravo to ime upotrebljavati za svoje uske nacionalne interese.“

Podvučeno je da su “Bošnjaci poseban narod na Balkanu sa posebnom kulturom”.

“Nakon genocida, niko od Bošnjaka nema pravo biti po strani u odnosu na bošnjačko nacionalno pitanje. Svako je dužan da savjesno i odgovorno pridonosi jedinstvu i sigurnosti bošnjačkog naroda. Svi moramo shvatiti da, zbog budućnosti naše djece, moramo se prihvatiti zadataka koje samo samosvjesna i samobitna nacija kao cjelina može ostvariti”, navodi se u Proglasu.

Popis stanovništva u BiH trebao bi se održati iduće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Počeo je probni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Ako sve bude u redu, zvanični će se održati naredne godine, a cilj je dobiti sliku bh. društva. Posljednji popis proveden je 1991 godine.   Sa popisivačima je bila ekipa Al Jazeere.

Prije popisa stanovništva, zakazanog za april 2013. godine, u Bosni i Hercegovini će na jesen ove godine biti urađen probni popis. Nekoliko nevladinih organizacija okupljenih u Inicijativu za slobodu izjašnjavanja, i prije probnog popisa, izražava nezadovoljstvo popisnim obrascem kojim se, kako kažu, cementiraju nacionalne podjele. Prilog Nadine Maličbegović. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO