Pusić se sastala s katarskim ministrom

Zagrebačko sveučilište planira otvoriti Centar za arabistiku, što je još jedan od prostora za saradnju (EPA)

Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić, koja boravi u službenoj posjeti Kataru u sklopu brojnog hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Ivom Josipovićem, sastala se sa katarskim ministrom za međunarodnu saradnju Khalid Bin Mohammad al-Attiyahom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Pusić je izjavila nakon sastanka s Al-Atiyyahom da su razgovarali o interesu za političku i ekonomsku saradnju, javlja agencija Hina.

Politička saradnja, kazala je Pusić, odnosi se na regiju jugoistočne Evrope i projekte u njoj, te, s druge strane, projekte za koje je Hrvatska zainteresirana u južnom Mediteranu, zemljama Arapskog proljeća, onima koje su prošle kroz Arapsko proljeće, ali i onima koje prolaze kroz korjenite reforme, iako nisu bile u sukobu.

Što se ekonomske saradnje tiče, jedna od glavnih tema razgovora je mogućnost saradnje na izgradnji LNG terminala na Krku, ali postoji cijeli niz projekata u energetici na kojima bi dvije zemlje mogle potencijalno sarađivati.

Hrvatska ministrica je istakla kako je na susretu s katarskim kolegom riječi bilo i o saradnji u području prehrambene industrije, kao i da će se sporazum o saradnji u kulturi aktivirati u najskorijoj budućnosti.

Centar za arabistiku

Dodala je da je jedna od tema razgovora bio i interes hrvatskih ekonomskih subjekata da u Kataru, u okviru njihovog tehnološkog parka, razvijaju određene softvere, te da zajedno s tom zemljom nastupaju na trećim tržištima ekonomski, ali i u okviru razvojne pomoći.

Nadalje, Zagrebačko sveučilište planira otvoriti Centar za arabistiku, što je još jedan od prostora za saradnju.

“U okviru projekta Ministarstva ‘Hrvatska kuća’, kojim bismo uspostavljali komunikaciju sa zemljama kroz kulturu i obrazovanje, htjeli bismo unaprijediti saradnju s Katarom”, rekla je Pusić.

Pusić je sa svojim katarskim kolegom razgovarala i o saradnji u okviru međunarodne razvojne i humanitarne pomoći.

Hrvatska u tom području učestvuje s projektom izgradnje Centra za trening primalja u Afganistanu, ocijenivši odličnom ideju o kombiniranju mirovnih misija s civilnim projektima.

Otvorena Ambasada

Ministrica je zahvalila Khalid Bin Mohammad al-Attiyahu na pomoći u otvaranju Ambasade RH u Kataru i Islamskog centra u Rijeci, kao i doprinosu pri otvaranju Katarske ambasade u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović u nedjelju je svečano otvorio hrvatsku ambasadu u glavnom katarskom gradu Dohi, prvu ambasadu RH u nekoj od zemalja Zaljeva.

Tom prilikom održala je govor i ministrica Pusić koja je rekla da je otvaranje Ambasade “potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada”.

Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz Ambasade u Egiptu, a prvi hrvatski ambasador u Dohi je Tomislav Bošnjak.

Izvor: Agencije